от stiv13 » 27.01.2012 11:08
Здравейте на всички, има огромното желание да си окомплектовам и изградя система за битова топла вода със слънчеви колектори за целогодишно ползване. Затова се обръщам към вас за съвети, насоки и предложения. Намирам се в Габрово. Консуматори на топла вода ще са: 3 членно семейство + пералнята +(и/или) съдомиална. Бойлера мисля да е 300л с 1 серпантина от предназначените за слънчевите системи. За колекторите съм се ориентирал към 3 бр. плоски селективни от 2.7кв.м.(да речем шуменските като параметри). Ще бъдат монтирани на плосък покрив южно изложение. Трасето при мен се очертава да бъде: 14м денивелация до горния ръб на колектора + около 4м хоризонтален развод = 18м в едната посока или общо 36м тръбен път за в двете посоки. Имам идея да ползвам Drainback система (използвайки вода за топлоносител), но не знам да ли е приложима при тази бройка колектори и тръбен път, защото видях параметър max обем литри за дрейнбек с 1 помпа, които са по-малко от сумата на литрите 3-те колектора. Смятате ли, че ценово e оправдано използването на дрейнбек заради предимствата му и ако някой може да ми каже колко е ориентировъчно разликата между система дрейнбек и нормалната затворената система с антифриз при еквивалетно качество на модулите. Целта ми е да имам една добра система и спокойствие при целогодишно ползваване на разумна цена все пак)). Моля за мение да ли съм на прав път в търсене на оптималния вариант в подбора на модулите и оптималното им стиковане за да има максимален ефект преди да се хвърля в реализацията))). Благодаря на всички за помощта.