консултация ? относно Присъединяваната мощност

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

консултация ? относно Присъединяваната мощност

Мнениеот stevebradata » 11.12.2009 12:38

Здравейте искам да попитам дали някой има възможност и време , естествено то ще се компенсира , и да да е участвал в изграждането на фото паркове ( около София принципно ме интересува, но може и да не е ) , интересува ме дали може да даде информация относно присъединяването документи спънки :) някои хитрини относно парковете. Етапите на изработване на проекти и на тяхното подаване , част конструктивна , електрическа , озеленяване около самите съоръжения общо взето почти всичко свързано с построяване и присъединяване.
Последна промяна stevebradata на 21.12.2009 20:34, променена общо 2 пъти
stevebradata

Мнениеот EPetkov » 11.12.2009 15:10

Е ти направо питаш за светая светих и къде е скрит кивота. :lol: :D
EPetkov

Мнениеот stevebradata » 11.12.2009 15:14

хеххе ми не е нещо толкова заклеймено интересума ме просто някои които е минал през този ад и да се е опарил, такъв човек ще е наясно за някои неща
stevebradata

Мнениеот EPetkov » 11.12.2009 15:20

Всяка община кара по своемо. Примерно ти отказваш да имаш ВиК но щеш нещ те набутват с документация и становища. Под хитрини какво имаш на предвид как се спестява от СМР то ли?
EPetkov

Мнениеот stevebradata » 11.12.2009 15:30

не под хитринки разбирам например някои неща да не се искат от общини или енерго разпределителни центрове пък да се изискват по принцип :)
давам ти пример е енргото по принцип документите които са пуснати в интернет за издаване на предварителен договор едно от нещата които се изисква е лиценс от ДКВЕР за производството на ел енергия а в Наредбата за Производство на електроенергия от ВЕИ пише че такъф лиценз при производство на ел енергия под 5 MW не се изисква.
Друг пример в документите пише не на едно нишо след сключване на окончателен договор се сключва договор за използване на мрежата на разпределителното предприятие а към в центровете за клиенти ми казват че такъв договор не се подписва :??
Това са само някои от нещата а предполагам че има още доста , също и за озеленяването никаде не е дадено дали се изисква отделен проект за озеленяване и дали се изисква от общини и електроразпределителни предприятия
stevebradata

Мнениеот Mateev » 11.12.2009 16:18

Ти дори и не можеш да зададеш конкретен въпрос, а искаш конкретен отговор. Все едно аз да попитам НАСА има ли някакви хитринки при направата на совалката. :lol: Ами че те за да ми отговорят, трябва да ми дадат няколко ТИР-а с документация. Същото е и тука. За да си отговориш на въпросите, ПРОЧЕТИ ЦЕЛИЯ ФОРУМ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот stevebradata » 11.12.2009 16:21

така се изцъклих поледния месец да чета какво ли не наредби и постове :shock: За това се насочвам към специализирана помощ и за това писах , защото само с четене не става трябва си някои които е минал по тези мъки да сподели :)
stevebradata

Мнениеот Mateev » 11.12.2009 16:26

Съгласих се, но попитай нещо конкретно. Ти искаш в рамките на един постинг някой да ти сподели целия си опит, който се състои в няколкогодишно плуване в проблематиката и в ежедневно научаване на нещо ново. И разбира се в ежедневно сблъскване с какви ли не проблеми от най-различно естество.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот stevebradata » 11.12.2009 16:32

Не човек не искам това в поста просто споменах няколко неща които ме вкарват в размисъл основната идея е да се видя с някои и да обсъдим нещата
Основното е ,че не мога все още да разбера набора документи които е нужен например на Чез за да се стигне до физическото присъединяване .

Послепис: тези набори документи които са надени тук на сайта и на някои други места се различават от това което искат Електроразпределителните другества и това ми е основния проблем както и още някои които съм споменал :
- изграждането на трафа и мястото на присъединяване към мрежата - дали това е отделен ел. проект.
- озеленяването дали се изисква отделен проект за него.
- лиценза от ДКВЕР дали е необходим или не за 100 kW централа.
stevebradata

Мнениеот Vinox » 12.12.2009 11:37

Лиценз от ДКВЕР за 100kW не е необходим освен, ако централата няма да е над 5MW. Относно ЧЕЗ може да се каже, че са на първо място по чепатост относно становищата за ВЕИ, или по-точно се правят на неразбиращи или наистина е така, но пишат големи глупости. Другото което е при тях последно за сега е, че те издават становище и възоснова на него трябва да се направят работните проекти, и след като се съгласуват проектите издават предварителен договор за присъединяване :lol: . Относно трафопоста и кабелната линия трябва да има отделни проекти за тях. Те се явяват подобекти на централата и строителното разрешително трябва да включва и тях. Но е възможно да не се налага да се изгражда трафопост.
Vinox

Мнениеот lz1wvm » 12.12.2009 19:37

Не човек не искам това в поста просто споменах няколко неща които ме вкарват в размисъл основната идея е да се видя с някои и да обсъдим нещата
Основното е ,че не мога все още да разбера набора документи които е нужен например на Чез за да се стигне до физическото присъединяване . quote]
[/quote]

Както ти каза г-н Матеев трябва да си зададеш конкретен въпрос.А за да го зададеш трябва да питаш ЕРП-то и общината какви точно документи ти искат,за каква земя става въпрос,каква е мощността на присъединяване,на какво напрежение ще е.Има един куп въпроси,които трябва да ги уточниш преди да получиш адекватен отговор. :idea:
lz1wvm

Мнениеот stevebradata » 21.12.2009 20:07

Да задам един конкретен Въпрос :
Инсталирана мощност 87 КВ с идея евентуално след 1 или 2 години да се удвой , ако подам в енергото искане за 180 КВ и стане присъединяване на 90 няма ли да имаме проблеми при присъединяването ? Има ли възможност да направи договор поетапен като 1 етап да е присъединяването на тези 90 кв а след време и на останалите ???
stevebradata

Мнениеот ferdy » 22.12.2009 00:33

Предварителният договор е за една година, след това има възможност за удължаване на срока му, така че е възможно принципно.
ferdy

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали