Цените на централи в България?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Цените на централи в България?

Мнениеот Wreck » 05.11.2009 15:28

В момента в Германя ми предлагат поликристални централи за сумата от 3000 до 3500 Евро на kW с монтажа и електромер. Аз знам че монтажа и одита върви към 200 Евро на kW.
Аз искам да си направя 5kW-ова централа. Демек всичко ми идва максимално 17500 Евро. Ако не сметна монтажа, който би трябвало да е към 1000 Евро излиза 16500 Евро.
Да вземем офертата на СТС Солар. Нещо подобно в България при тях без монтаж струва към 21500 Евро бруто. Нето това е 18000 Евро.
Ясно е, че в Германия също идва от производителя, минава през търговци на едро докато стигне до изпълнителната фирма. Там също се оскъпява наред при всички от редичката, въпреки това най-скъпата оферта е с 1500 Евро по-евтина от тази на г-н Матеев примерно.
Възможно ли е в България, тези фирми да се опитват да "забогатеят" на гърба на целият този бранш, добавяйки си не малка надценка?

Благодаря за отговорите и поздрави от Щутгарт
Wreck

Мнениеот shanovster » 06.11.2009 11:54

Това не е вярно не знам какво сте гледали като оферти, но каквито са цените в Германия такива са и при нас. Разликата в България е само че аз и колегите се налага да обгрижваме клиентите си през целия период на узаконяване, който в България никак не е малко. А това струва пари не случайно поддържаме една дузина инженери. Да видим при същите условия в Германия колко ще ти излезе централата.
Да не говорим че в България се правят много малко централи и реално да поддържаш такава фирма е много рисково.
Станимир Шанов - Търговски Директор СТС Солар АД
shanovster

Мнениеот Vandal » 06.11.2009 12:41

Wreck
В Германия такава централа се прави с попълването на един формуляр.
У нашенско си минаваш по ЗУТ и ти се разплаква майката.
Знаеш ли колко човеко часа отиват само за това!
Да не говорим и за проектите и проектантите както е отбелязал Шанов.
Някъде има една тема от EOS Technologies който работи в Германия и е запознат с нещата и в двете страни "членки" на ЕС.
Потърси я и ще ти се изяснят нещата.
Аватар
Vandal

Мнениеот Wreck » 10.11.2009 18:27

Драги колеги,
Аз не искам да бъда обгрижван (каквото и да значи това), нито ме интересуват заплатите на вашите инжинери. Аз искам сам да си сложа централата, тъй като от прочетеното в форума, най-вероятно ще го направя доста по-добре и доста по-евтино. Това което ме интересува е, защо след като не искам тези "обгрижвания", цената на самите елементи е толкова по-голяма от тази в Германия. Ясно ми е, че ще си направите надценка някаква, ама чак толкова ми се струва множко.
Вие не сте ли наясно колко паднаха цените тази година?
Ако много настоявате ще ви сканирам офертите които ми предлагат в Германия. До сега съм събрал три. Даже ще го направя, тази вечер.
Не ме разбирайте погрешно, аз искам да си ги купя от вас, тъй като ми е по-близо, а и бих подпомогнал малко този бизнес. Но с тези цени ме принождавате да си ги докарам от Германия.
Wreck

Мнениеот Miro » 10.11.2009 18:37

Направи си труда и попитай и три български фирми да ти направят оферта... без проектиране, монтаж и прочее, само доставка. Естествено и гаранцията на компонентите ще е доста орязана, но пък цената ще е сигур по-добра от германската... Ако гледаш цената от онлайн магазина на СТС - Матеев е обяснил, че отдавана не е актуална.
Miro

Мнениеот Wreck » 11.11.2009 10:00

След като не е актуална офертата, моля за извинение.
Въпреки това, в България имам нужда от одиторска фирма, която да ми направи проекта, иначе не го приемат? Правилно ли съм разбрал?

Благодаря и поздрави
Wreck

Мнениеот Mateev » 11.11.2009 11:36

Продажната цена на всяка една фирма се формира на база на действителните разходи + някаква печалба, която в общия случай зависи от това колко работа се свършва от доставчика на стоката или услугата. При чистата търговия работата е сравнително малко, което предполага и малка печалба - 2-3%. Но при нас в България не говорим за чиста търговия, а за съпровождане на един клиент от А до Я, което предполага хиляди загубени човекочасове в консултации, уточнявания, помагане при узаконяването и т.н.

Ето каква е обстановката в България и на какъв огън се пекат всички соларни фирми:

1. Ежедневно се получават стотици E-Mail-и с искания за оферта. Следователно трябва да имат специален отдел за разпращане на оферти.

2. Ежедневно се получават стотици обаждания по телефона с някакви въпроси за някакъв аспект от инвестицията. Някой трябва да ги поема тези обаждания и най-учтиво да повтаря едно и също нещо хиляди пъти.

3. Ежедневно се правят поне по няколко срещи с уж потенциални клиенти. Досега за 2 години сигурно имаме десет хиляди срещи от по 1-2 часа. Същите тези уж потенциални клиенти, които са ми загубили 2 часа за безплатни консултации, после отиват във втора, трета, пета и десета соларна фирма и на тях също им губят по 1-2 часа. 10 000 човека по 10 часа = 100 000 човекочаса време с цена около 1 милион лева. Този 1 милион лева е заплатен от соларните фирми в България и срещу него са се появили не повече от 10 истински клиента, които едва ли са направили централи с обща мощност 200-300 киловата.

4. По субсидиите също има много кандидати и при тях е още по-зле. Отнемат колосално време, пък от тях не може да се изкара и 1000 лева печалба. Дефакто те уж плащат един проект, а в действителност покрай проекта месеци и години наред ти отнемат колосално време с всякакви проблеми от всякакво естество. През последните 2 години няма ден, в който да не се е разрешавал един или друг проблем на един или друг клиент, който е платил само проектиране и който въобще не се знае дали някога ще направи централа.

Като цяло всяка една соларна фирма в България е принудена да поддържа персонал от поне 10 човека и това го прави вече 2 години. Сметнете какъв огромен ресурс са заплатили като заплати собствениците на всички соларни фирми и после сметнете каква печалба може да се докара от тези 200-300 киловата централи в България.

Това е в момента ситуацията с Българския соларен бизнес. Всички фирми без изключение са на загуба и дотират дейността в името на това някога нещо да се промени към по-добро. В момента в България смело може да се каже, че НЯМА СОЛАРЕН БИЗНЕС и ЦЕНТРАЛИ НЕ СЕ ПРАВЯТ (с малки изключения). В момента в България само има няколко уж "соларни" фирми, които са поели на свой гръб и за своя сметка тежката задача безплатно да ограмотяват десетки хиляди любопитни уж "потенциални инвеститори". Това е тъжната картинка.

Въпреки тези огромни разходи цените на оборудването и на направата на една централа в България не са по-високи от тези в Германия. Просто вие не сте гледали където трябва. В момента една централа в България струва на цена около и под 3.0 EUR/Wp без разходите за проектиране и присъединяване. В тази цена има заложена около 10% печалба.

Най-разтегливото понятие в направата на една централа е труда. Тoй може да падне до 0.15 EUR/Wp при мегаватови централи, но може да надхвърли и 0.3 EUR/Wp. Всичко зависи от вида на конструкцията и от размера на централата. При малки централи (под 30 kW) процента на труда силно нараства заради условно постоянните разходи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.11.2009 11:45

Wreck написа:След като не е актуална офертата, моля за извинение.
Въпреки това, в България имам нужда от одиторска фирма, която да ми направи проекта, иначе не го приемат? Правилно ли съм разбрал?

Благодаря и поздрави

В България дори и 1 модул да монтираш, ще се наложи да направиш технически проект за поне 10 000 лева, да похарчиш поне още толкова в търчане по инстанции и узаконяване (и даване на подкупи), да направиш трафопост на 20 kV с цена поне 60 000 лева, да загубиш 2 години от живота си и да ти побелее косата от нерви и главоболия.

А офертата е нещо, което може би ще ти потрябва в едно далечно далечно бъдеще след година и половина или две. Учудвам се на наивността на инвеститорите, които започват инвестиционния процес с искане за оферта, след като 10000000000% е сигурно, че те няма да купят нищо за времето на годност на офертата (1 месец). Това е реалността в България.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот AS Solar » 11.11.2009 12:10

напълно сте прав г-н Матеев но точки 1 до 4 важат и за всички други фирми както в бг. така и в европа. Разликата е че при соларните фирми в момента няма оборот и фирмата гледа да избие всички разходи и да направи печалба от една две централи годишно.
В момента по мое наблюдение фирмите си слагат м/у 30-40% печалба на цените на оборудването(модули, инвертори,кабели,щекари) но няма как да е друго когато няма оборот.
Когато се отприщи пазара и започне да се страят по 2-3 системи на месец тогава и цените ще паднат.
Аватар
AS Solar

Мнениеот Mateev » 11.11.2009 12:18

Грешиш. Никой не си слага повече от 10%, защото конкуренцията пак си я има, дори и в момента тя да е само на хартия и офертни предложения. Прав си, че ако наистина започне масово строителство, тогава цените ще се изцедят и под 10%. Но в момента ситуацията е такава, че за под 10% печалба не си струва човек да се захваща.

Също така трябва ясно да се разграничи какво точно иска клиента от тебе. Ако просто иска да купи оборудване и нищо повече, тогава надценката може да падне и до 2-3%. Ако иска някакви дългосрочни гаранции, цената се вдига до 5%. А ако иска и да му измислиш централата, вече става 7%, а ако иста и да я направиш и узакониш - минимума е 10%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Shadow » 18.11.2009 20:22

Здравейте и от мен.

Отскоро започнах да се замислям за фотоволтаичните елементи като алтернативен начин за производство на ел. енергия. Всичко изглежда много добре, но се питам каква е възвръщаемостта на вложените средства? Все пак един фотоволтаичен парк струва 350 000 евро (приблизително, все пак има различни критерии определящи цената). Ако не вие не виждам кой може да ми отговори. Имам предвид възвръщаемост при нормални експлоатационни условия, не при лабораторни.

Благодаря ви предварително.
Аватар
Shadow

Мнениеот Mateev » 18.11.2009 23:06

Една централа струва около 3000 EUR/kWp и се изплаща за около 7-8 години, ако я направите със собствени средства. Ако ползвате кредит, срока на изплащане нараства на 10-11 години. Цифрите са ориентировъзни и зависят от слънчевата радиация в конкретния регион и от конкретното техническо решение за модули, инвертори, конструкция и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот YordanIvanov » 18.11.2009 23:19

и в крайна сметка каква е цената само на модулите?
YordanIvanov

...

Мнениеот Gio » 18.11.2009 23:22

...цената на модулите е заслужена... Що за въпрос - бихте ли го конкретизирали?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот YordanIvanov » 18.11.2009 23:25

ако искам да си закупя само модули(не че ще го направя) каква ще бъде цената.180 ватови, китайски.моно...поли...не знам.
YordanIvanov

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали