Разгледах темата за соларни централи , но не намерих информацията която ми трябва (или е прекалено остарала (имаше доста постове от 2014)) и реших да отворя една нова тема със запитване.
В момента имам свободно място от 40+ квадрата без никаква сянка целия ден и съм решил да сложа панели и батерии и да го използвам за нещо все пак. И тук идва проблема , че знам само на теория как стават системите (панели , контролери , акумулатори , инвертор ...) , но в реална ситуация теорията не винаги помага

За какво става дума:
Без да смятам колко панела могат да се сложат на максимум , аз искам да направя система на която да мога да добавям в последствие панели ( финансово да не скачам от раз) .
Тоест примерно искам да сложа 9 панела по 240 вата . И тук идва първия въпрос: Трябва ли ми контролер за всеки един от тях ?
От тези панели тока трябва да отива примерно в 1-2-3 акумулатора по 140-200 АХ 12 волта примерно (Втори въпрос: контролера ли следи колко са пълни акумулаторите или друг уред ?) .
Вече към тези акумулатори си слагам инвертор ( Трети въпрос: Всеки акумулатор на отделен инвертор ?) и (тука някаде трябва да стане он-грид система или нещо такова) си закачам потреблението. Важен момент да отбележа е , че потреблението може да е колкото си искам . Имам предвид разни сървъри и машини и тн .. тоест дори примерно системата да вади през деня 2Кв .. аз мога постоянно да я натоваря с 1кв примерно и останалият 1кв да отива в резервите за през нощта .. или директно да я натоваря с 1.5 или 2кв . Говорим за постоянно натоварване .. не моментно (24/7) .
След като е постоянно натоварвнето на мен ми е пределно ясно , че панелите няма да могат да произведат достатъчно енергия за да подържат това натоварване нон-стоп (зима , облаци и тн) и се чудя къде там някаде трябва да се сложи устройство което при намаляне или изчерпване на батериите да допълва от мрежата (или да сменя изцяло на мрежата през нощта и тн) ? Без да продава на евн нищо и тн .
Ще съм благодарен за отговорите и при възможност за директно модели на устройствата . За съжаление бюджета ми е ограничен малко .. и съм пределно наясно ,че след като не продавам на 50-70ст/кв може и да отнеме 5-10 години да ги избия (ако се избият) , но все пак смятам да опитам .
Поздрави