Общи коментари свързани реализирането на проекта

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Атанас Папазов » 28.04.2008 12:33

пишете ме и мен
papazov@lex.bg
Атанас Папазов

Мнениеот Dimitar Andreev » 04.05.2008 14:10

Broite i men.
Dimitar Andreev

Мнениеот Dimitar Andreev » 04.05.2008 14:19

Zdraveite, az sam novoregistriran no s interes sledim vashite mnenia i predlojenia.Veche v Portugalia sazdadoha mnogo po moshna i veche raboti,no purvo opitaha s po malka i posle samo y razsheriha.Taka che napred.
Dimitar Andreev

Мнениеот Milen Stefanov » 04.05.2008 17:44

Аз бях решил да инвестирам самостоятелно, но след като видях проекта тук ще се преориентирам, и ще се радвам да се присъединя. Мотивът ми не е само самата идея, а и хората които са с заели с нея.Мейла ми е millen76@gmail.com.
Milen Stefanov

Мнениеот Grud Iliev » 13.05.2008 14:04

Здравейте.

От известно време чета анонимно, и мисля, че е крайно време да кажа:

Бройте и мен! :)

grud.iliev@gmail.com
Grud Iliev

Мнениеот EOS Technologies » 13.05.2008 17:50

Здравейте,

ако може всеки да пише и сумата с която може да участва... Би помогнало на СТС да резервира необходимото количество модули...
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 13.05.2008 23:13

Е, то докато се стигне до резервиране на модули има да изтече огромно количество вода. По тази хипотеза все още нищо не е ясно. Най-добре е ако има някой ентусиаст, който да му се занимава - нека направи списък на желаещите и да си контактуват с него за това какви суми биха могли да инвестират. Ако има достатъчно желаещи и се събере начален капитал, с който да може да реализира първоначалната инфраструктура и някаква инсталация - вече да се прави учредително събрание и да се мисли форма на дружеството и прочее подробности.
Miro

Мнениеот plamendev » 23.07.2008 11:38

Здравейте, от скоро следя форума и ми стана интересно до къде стигна проекта за слънчевата централа? Имаше ли събиране и т.н.? Аз също съм заинтересуван.
plamendev

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 13:00

Нищо не се случи. Явно концепцията за обща централа е грешна и не се вписва в Българския манталитет.

В момента развиваме една друга концепция, която може би ще се окаже по-подходяща. Една фирма купува голямо място и сменя статута. След това дава отстъпени права за строеж на много на брой малки централи, всяка от които си е персонална собственост на някого. Фирмата-майка е собственост на всички инвеститори едновременно и никой няма достатъчно голям процент, щото да поеме пълен контрол. По този начин се гарантира спокойствието на всички.

Всички централи, построени на това общо място, трябва да са еднотипни. По този начин се правят много големи икономии от одити, проектиране и узаконяване. Вътре между отделните централи няма огради. Това осигурява възможност за обща охрана, която се прави от фирмата-майка. Общо е и диспечирането, управлението, счетоводното обслужване, експлоатацията, ремонтните дейности и т.н. При тази концепция допълнителните разходи на автономните централи са практически нищожни, защото всичко се дели на 5 или на 10.

В момента в Дряново работим по една такава организация. Вече има закупено идеално място, което ще побере 10 или 11 централи по мярка 312. Процедурите по статута вече текат и са пред приключване. За 7 от тези централи вече има конкретни инвеститори. Скоро ще започнем сериозната работа. И се надяваме всичко да ни излезе много евтино. Представете си - 7-10 еднакви одита, 7-10 еднакви проекта, 7-10 еднакви комплекта документи за ЕОН и т.н. И всяко едно търчене ще е за 7-10 човека, а не за 1. И всеки един разход ще се дели на 7 или на 10, както сега, така и в бъдеще при експлоатацията.

За инвститорите всичко изглежда безкрайно лесно. Просто дават някаква сума и за всичко има кой да се погрижи срещу минимални разходи. Тука наистина вече може да се организира идеалното обслужване на инвеститора. Практически за него не остава никаква работа. Едва ли не дай парите и генерално пълномощно и ела след 8-10 месеца, за да ти покажем каква хубава централа притежаваш.

В конкретната централа в Дряново участвуваме аз и моите съдружници и приятели. И някакси на майтап от идея преминахме към конкретна реализация. И в момента вече имаме готовност да доразвиваме идеята - тоест целенасочено да предлагаме такава организация. Трябва само да се намери идеално парче голяма земя и после да се потърсят инвеститори, на които да се предложи цялостно обслужване от А до Я, както при строежа и узаконяването, така и при бъдещата експлоатация. И цялата работа да се свърши от общата фирма и от СТС Солар. А инвеститора ако иска, може и въобще да не идва да си види централата. От него се иска само да даде пари и пълномощно в началото и после дълги години да си получава доходите. Ако на някой от вас му харесва концепцията, да ми напише лично съобщение или да ми изпрати E-Mail. И когато се наберат 8-10 човека, веднага започваме втори проект, подобен на Дряновския. Между другото в Дряново все още има свободно място за още двама или трима, но аз все още не съм направил предложение на всичките си приятели-бизнесмени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот plamendev » 23.07.2008 13:41

Mateev, може ли да ми изпратиш на ЛС какъв е размера на инвестицията за всеки един от инвеститорите в този проек по който работите в Дряново и какво получаваш насреща какви са парамметрите на "твоята" централа и какъв е проекто капацитета на цялата голяма централа, която обединява всички по-малки?
plamendev

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 14:16

Няма голяма централа. Има 11 на брой малки централи по около 70 kWp, всяка от които е собственост на отделно юридическо лице. Всяка малка централа си има собствен трафопост и собствени взаимоотношения със законодателя или с електроразпределителните предприятия. Това, че няма ограда между отделните централи не засяга никого. Също така това, че всяка една от отделните централи е сключила договор за охрана или за счетоводно обслужване с някаква външна фирма, също не засяга никого. Тоест това, че съществува фирма-майка за намаляване на общите разходи си е наша лична организация, която не засяга никого. Дефакто пред външните лица и пред законодателя всяка една фирма-централа ще комуникира отделно (персонално). Друг е въпроса, че това ще се прави от едно единствено упълномощено лице от фирмата-майка. Но това не е забранено. Самата фирма-майка няма да има никакви дялове в централите. Тя просто ще предлага услуги - строеж, обслужване, охрана, ремонт, диспечер и т.н. Всяка външна фирма има право на това. Но в нашия случай ние ще създадем специална фирма, която да прави тази дейност. И ще се разминем само с 1 директор, 1 счетоводител, 1 диспечер, 1 техник по ремонта и поддръжката и 1 комплект денонощна охрана (4 човека). И тези 8 човека ще могат пълноценно да обслужват, охраняват и експлоатират и поддържат както една, така и 11 централи по мярка 312. И всяка една от автономните централи ще притежава пълен комплект от необходимите услуги, а ще заплаща само една единайсета част от цената. А от фирмата-майка ние няма да търсим печалба. Все пак тя е наша - на всички инвеститори. Тя ще бъде задължена да фактурира предоставените услугите на отделните централи по тяхната себестойност.

Дефакто всеки един от 11-те инвеститора ще е собственик на 2 фирми - 100% на собствената си фирма с централата и 9% от фирмата-майка. При тази организация на него ще му е все тази дали ще си прибере доходите от собствената си централа или ще формираме печалба във фирмата майка и ще му дадем дивидент от нея. И в двата случая той ще получи едни и същи пари в абсолютна стойност.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 23.07.2008 21:51

Г-Н МАТЕЕВ АКО НЯКОЯ ФИРМА НЕ УСПЕЕ ДА НАЗНАЧИ ЗА УПРАВИТЕЛ НЯКОЙ МЕСТЕН ЧОВЕК ОТ ОБЩИНАТА НЯМА ДА ПОЛУЧИ 20 ТОЧКИ ОТ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА СУБСИДИЯТА И СЪЩЕСТВУВА ВЕРОЯТНОСТТА ДА НЕ БЪДЕ ОДОБРЕНА ЗА СУБСИДИЯ.ОСТАВА ДА СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ В НАЧАЛОТО НЯМА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО КАНДИДАТИ И ЗА СУБСИДИИ ЩЕ БЪДАТ ОДОБРЕНИ ВСИЧКИ КАНДИДАТИ.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 23.07.2008 22:08

Винаги може да се намери фиктивен управител за някаква малка сума месечно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 23.07.2008 23:30

Ние можем да осигурим около 25 хектара терен - около Карнобат.
EOS Technologies

Мнениеот SiLL » 03.10.2008 11:56

Не е ясно докъде стигна осъществяването на новата и интересна идея на г-н Матеев за 10 по 70КВт централа :?:
SiLL

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали