от Mateev » 23.07.2008 13:00
Нищо не се случи. Явно концепцията за обща централа е грешна и не се вписва в Българския манталитет.
В момента развиваме една друга концепция, която може би ще се окаже по-подходяща. Една фирма купува голямо място и сменя статута. След това дава отстъпени права за строеж на много на брой малки централи, всяка от които си е персонална собственост на някого. Фирмата-майка е собственост на всички инвеститори едновременно и никой няма достатъчно голям процент, щото да поеме пълен контрол. По този начин се гарантира спокойствието на всички.
Всички централи, построени на това общо място, трябва да са еднотипни. По този начин се правят много големи икономии от одити, проектиране и узаконяване. Вътре между отделните централи няма огради. Това осигурява възможност за обща охрана, която се прави от фирмата-майка. Общо е и диспечирането, управлението, счетоводното обслужване, експлоатацията, ремонтните дейности и т.н. При тази концепция допълнителните разходи на автономните централи са практически нищожни, защото всичко се дели на 5 или на 10.
В момента в Дряново работим по една такава организация. Вече има закупено идеално място, което ще побере 10 или 11 централи по мярка 312. Процедурите по статута вече текат и са пред приключване. За 7 от тези централи вече има конкретни инвеститори. Скоро ще започнем сериозната работа. И се надяваме всичко да ни излезе много евтино. Представете си - 7-10 еднакви одита, 7-10 еднакви проекта, 7-10 еднакви комплекта документи за ЕОН и т.н. И всяко едно търчене ще е за 7-10 човека, а не за 1. И всеки един разход ще се дели на 7 или на 10, както сега, така и в бъдеще при експлоатацията.
За инвститорите всичко изглежда безкрайно лесно. Просто дават някаква сума и за всичко има кой да се погрижи срещу минимални разходи. Тука наистина вече може да се организира идеалното обслужване на инвеститора. Практически за него не остава никаква работа. Едва ли не дай парите и генерално пълномощно и ела след 8-10 месеца, за да ти покажем каква хубава централа притежаваш.
В конкретната централа в Дряново участвуваме аз и моите съдружници и приятели. И някакси на майтап от идея преминахме към конкретна реализация. И в момента вече имаме готовност да доразвиваме идеята - тоест целенасочено да предлагаме такава организация. Трябва само да се намери идеално парче голяма земя и после да се потърсят инвеститори, на които да се предложи цялостно обслужване от А до Я, както при строежа и узаконяването, така и при бъдещата експлоатация. И цялата работа да се свърши от общата фирма и от СТС Солар. А инвеститора ако иска, може и въобще да не идва да си види централата. От него се иска само да даде пари и пълномощно в началото и после дълги години да си получава доходите. Ако на някой от вас му харесва концепцията, да ми напише лично съобщение или да ми изпрати E-Mail. И когато се наберат 8-10 човека, веднага започваме втори проект, подобен на Дряновския. Между другото в Дряново все още има свободно място за още двама или трима, но аз все още не съм направил предложение на всичките си приятели-бизнесмени.