Това е твое мнение. Моето е друго и се позовава на официално публикувана статистика във Photon International за мегаватите произведени силициеви клетки по света. Та в тази статистика китайските фирми имат сммазващо превъзходство в обема произведена продукция - може би 70-80% от световното производство. Единствено Q-Cells (780 MW) може да се мери с тях, но поне 10 китайски фирми имат съизмерими обеми.
Та въпроса ми е следния: Нима всичките тези клетки са произведени и хвърлени на боклука?
Отговора е следния: НЕЕЕЕЕЕЕЕ !!! Тези клетки са станали на модули и тези модули са продадени основно в Германия и Испания. За съжаление това е истината. А разните му там световни лидери (да не ги казвам кои са) са лидери само в рекламата, но в действителност имат смешни продажби на фона на китайските гиганти Suntech Power (800 MW), JA Solar (500 MW), Yindli (600 MW), Trina Solar (400 MW) и още дълъг списък други фирми с над 100 MW.
За да съм честен, трябва да цитирам и други големи производители по света, а именно:
First Solar Malaysia (американския First Solar прави малко)
Sun Power Philippines (тука е същата ситуация)
Canadian Solar China (същата ситуация)
Sharp, Sanyo, Kyocera - според списанието тези заводи са в Япония, но интересно защо на моите Kyocera модули пише "Made in Japan, Assembled in China".
Въобще в очите се набива факта, че с изключение на Q-Cells, всички останали големи производители по света си правят клетките основно в китайски, тайвански и филипински заводи.
Така че според мене лошото качество на китайските клетки и модули е един мит, който вече е тотално разбит. Лично се запознахме с китайски заводи и ни паднаха шапките от мащаби, чистота, контрол на качеството, организация и т.н. Според мене китайците са светлинни години преди нас. Може би не във всичко, но в соларните панели със сигурност.
Там също има мошенници, но тях ги има навсякъде по света, включително и в Западна Европа. Да не напомням за доказателството, което е у дома - западна фирма, която купува китайски продукти, отлепя им етикетките и залепя немски етикетки. Но в бързината е забравила да изтрие лепилото на оригиналните етикетки.

Който не вярва, да дойде и да види.
Продължавам да поддържам твърдението си, че сертификата TUV е една достатъчно надеждна гаранция за качество, без значение дали производителя е в Германия или на остров Тамбукту. По-добра не можете да намерите. Има много сертифициращи организации, които издават CE сертификати, но повечето от тях проверяват само специално подготвени за тях модули. При TUV този номер не минава. TUV сам си избира модулите за проверка по случаен начин направо от производствените линии. Освен това прави по няколко изненадващи посещения в завода. Именно поради тази причина TUV сертификатите са с много висок престиж и всеки им вярва. Ако сертификата не е TUV, а е някакъв друг, в устата на клиента остава горчив привкус и в мислите му се прокрадва нотката на съмнението.
Трябва да знаете, че голяма част от европейските производители
НЯМАТ TUV и точно те са най-големите защитници на тезата, че може да се мине с какъвто и да е сертификат и че разбирате ли, аз съм в Европа и правя по-добри модули от китайските. А аз си задавам простичкия въпрос на потърпевш клиент: Господа, щом сте толкова велики и произвеждате толкова качествено, защо тогава не си извадите TUV?
Не си мислете, че съм влюбен в китайците. Аз също искам да продавам маркова продукция. Но в личните ми срещи и разговори с хиляди потенциални клиенти и съм съм стигнал до следните изводи:
1. Всеки клиент мечтае за маркови модули
2. 90% от клиентите избират китайски модули в момента, в който чуят цените
3. 10% избират маркови модули въпреки че са чули цените, но 80% от тях си променят мнението в момента, в който трябва да дадат живи пари
4. Останалите 2% правят малки централки с маркови модули и започват да планират огромни инвестиции с китайски модули
Няма как. На базата на опита стигнахме до извода, че ако искаме да се задържим на този пазар, трябва да предлагаме евтини и качествени китайски модули. И точно в тази насока работим в момента. Иначе марковите модули продължавам да си ги предлагам, но си оставам само с предложенията. Продажби няма.