Брой централи по мярка 312

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 29.05.2009 21:17

Мярката се движи, нашата фирма я наблюдава отблизо. Вече излизат първите одобрени проекти, т.е. сключват се договори. В някои области са по-бързи. Няколко разхода са водят по непризнаване, на първо място са разходите по проучване, след това проектирането и консултантските.
Има колеги, които искат по 8-10 % от финансирането. :shock:
Има и няколко одобрени проекта, аз знам за 7 такива, които няма да получат финансиране от банки обаче и ще резервират само средства. Което пак е добре в дългосрочен план.
Върнати проекти също има, някои заради документи, други за тотално дооправяне.
ferdy

Мнениеот gosho1 » 29.05.2009 21:31

moje li da otochnite za kakvo tochno iskat 8-10 procenta kolegote vi? i sled kato ne te finansirat bankite kak moje6 da rezervira6 sredstva? blagodarq predvaritelno.
gosho1

Мнениеот ferdy » 29.05.2009 21:46

За написването на проекта и бизнес-плана. Разплащателната агенция одобрява проекта и в последствие банката отказва финансиране. Но в агенцията сумата е отметната като "дадена", докато не измине срокът за изпълнение и се установи, че инвеститорът не е изпълнил поетия ангажимент по договора.
ferdy

Мнениеот gosho1 » 29.05.2009 21:59

blagodarq ti ferdi, no g-n mateev spomena che izgotvqneto na proekta biznes plana odita i dr. 6te struvat okolo 14 000 lv,taka che koito iska poveche nqma da gi polu4i.vse pak ti blagodarq.
gosho1

Мнениеот EOS Technologies » 29.05.2009 23:03

ferdy написа:....Има колеги, които искат по 8-10 % от финансирането. :shock:
Има и няколко одобрени проекта, аз знам за 7 такива, които няма да получат финансиране от банки обаче и ще резервират само средства....

Ако проектите са с Киосера модули или могат да бъдат изпълнени с подходящ модул на Киосера или Шарп, ние бихме осигурили средствата, които не достигат и които банките не отпускат на инвеститора.
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 29.05.2009 23:17

Lupus написа:
Емил написа:Всеки трети проект ще бъде отрязан.

Не си прав! Ще минат тези, които са на "правилните" хора и фирми. Не си правете илюзиите с тези мерки и проекти. Парите са отдавна разпределени, знае се кое трябва да мине, кой колко да вземе и къде после да даде. Спестете си прекалените очаквания и интусиазъм сега, за да си спестите разочарованията после, когато се набутате със заеми и ипотеки, а не ви изплащат нищо. Краварите отдавна изпищяха по тоя сценарий!

Много добре го казваш... Има ли втора Държава в Европа, където те карат да проектираш до последния винт някакво съоръжение, да изкараш разрешителни от 10 служби за построяването му, да сключиш договор за експлоатацията му и чак тогава да имаш правото да подадеш молба за ко-финансиране???
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 30.05.2009 02:38

ferdy написа:Има и няколко одобрени проекта, аз знам за 7 такива, които няма да получат финансиране от банки обаче и ще резервират само средства....

СТС Солар също осигурява изгодно финансиране на всички свои клиенти (лихва между 8 и 9%). Самата централа се признава като залог. Клиента има само 10% самоучастие. Модулите нямат значение, стига да имат истински TUV. Единственото условие за получаване на кредита е изпълнителя на проекта да е СТС Солар. Изискване е само клиента да има пари да си покрива лихвите през месеците, през които парите на банката постепенно се преобразуват от пари в годен за залог обект, притежаващ акт 16. През този период банката носи завишен риск и именно поради тази причина има изискване изпълнител да е СТС Солар. Вече сме проверени и сме доказали десетки милиони оборот и големи официални печалби в миналото. Имаме и сключен договор за сътрудничество.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sotirov » 30.05.2009 12:35

Здрайте г-н Матеев
мисля че предложението ви за финансиране е изгодно 8-9% са добре.
Имам само един въпрос - Вие ли предлагате какви панели да се закупят и съответно инсталират или това остава мое решение.
sotirov

Мнениеот ferdy » 30.05.2009 17:05

gosho1 написа:blagodarq ti ferdi, no g-n mateev spomena che izgotvqneto na proekta biznes plana odita i dr. 6te struvat okolo 14 000 lv,taka che koito iska poveche nqma da gi polu4i.vse pak ti blagodarq.

Не ви е съвсем точна информацията или аз не съм се виждала отдавна с господин Матеев и той е променил цените. :lol:

А и за написването на един проект не е достатъчен само бизнес-план, да не говорим за последващото управление на проекта, което се оказва доста по трудоемко от написването на първоначалния проект за съфинансиране.
ferdy

Мнениеот Mateev » 31.05.2009 11:27

Ferdy е права. Аз предлагам само бизнес-план и подготовка на документите за субсидиите срещу 5000 лева без ДДС. Нищо повече !!! Освен това не винаги се съгласявам да поемам този ангажимент, защото консумира страшно много време, а ние си имаме друга, много по-важна работа.

По въпроса с бъдещото управление на проектите не мога да направя нищо, защото не знам за какво става въпрос. Обаче отсега подозирам, че този процес ще ме въвлече в големи разходи на време, независимо от това дали съм получил пари за него или не. Защото най-вероятно консултантите на моите клиенти ще ме засипят с искания за информация или за подготовка на някакви документи.

ПС: В момента приключвам модификацията на екселския файл с икономическата обосновка, която предоставям на всеки един наш клиент. Калкулатора стана разкошен. Изчислява всичко с най-големи подробности, като отчита едва ли не всеки един дребен аспект от инвестицията, разходите или приходите. Сметките вече се правят не на ниво година, а на ниво месец. Вече има стотици таблици общо с над 10 000 реда с формули. Резултатите се получават в най-различни формати, включая и във формата, изискван за бизнес-плана по субсидиите. Всички таблици са готови и с Copy и Paste се прехвърлят директно в бизнес-плана.
Всеки един наш клиент безплатно получава този файл още на етап одит. С помощта на файла той сам може да си разработва различни варианти на инвестицията.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот gosho1 » 31.05.2009 22:57

bravo na vas g-n mateev. tozi fail e ne6to naistina chudesno. az v momenta sam na nivo smqna na prednaznachenie i skoro 6te vi potarsq da mi dadete nqkoi oferti.
gosho1

Мнениеот Mateev » 31.05.2009 23:14

sotirov написа:Здрайте г-н Матеев
мисля че предложението ви за финансиране е изгодно 8-9% са добре.
Имам само един въпрос - Вие ли предлагате какви панели да се закупят и съответно инсталират или това остава мое решение.

Банката (става въпрос за Булбанк) изпраща идейния проект за утвърждаване в Италия. От там казват дали са съгласни с панелите или не. В общия случай се интересуват имат ли TUV сертификат и правят проверка дали този сертификат е истински или фалшив. На сайта на TUV Rheinland ( http://www.tuv-rheinland.bg/tuvdotcom.asp ) има база данни с всички сертификати, на кого са издадени и какво точно се гарантира от TUV. До момента всички наши модули са били утвърждавани, включително и китайските. И няма как да е другояче. Ние самите правим тези проверки първо на сайта на TUV, после с образец и най-накрая с едно или две посещения на място в завода производител. Това е много важно и не знам дали нашите конкуренти го правят. Миналата година в Испания имаше един скандал с доставка на 10 контейнера модули от китайска фирма - еднодневка и впоследствие се оказа, че в тези модули вместо силициеви клетки има монтирани напечатани на принтер цветни хартийки. :lol: Върви после ги гони тези китайци, след като вече са се изпарили. Банката е наясно с този проблем и затова иска фирмата-изпълнител да е гарант на сделката. Но как може да бъде гарант една фирма с 5000 лева капитал? Поради тази причина банката прави подробно проучване на фирмата изпълнител, като при това проучване иска да види многогодишна история, десетки милиони оборот и милиони печалба. Изискванията са жестоки, но СТС Солар ги издържа с отличен. :lol: Солар Про също са ги издържали (с тройка). За другите малки български фирми не знам. Особенно ако са с 5000 капитал, никоя банка няма да ги утвърди като изпълнител на проекти за милиони.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 31.05.2009 23:42

...TUV сертификацията не е задължителна в Германия дори - това е просто добро пожелание, г-н Матеев - след щателна проверка с банките отворени към БГ пазара се оказа, че се проучва производителя на модули, инвертори... Доста добре стоят на банковият пазар фирми доказали се във времето - чайна компании не се котират с изключение на две фирми. Това се основава на опита на банките в работата им в подобни начинания. Без загуба на време в потвърждаването на финансиране се ползват производители от ранга на...както и да е...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 01.06.2009 01:37

Това е твое мнение. Моето е друго и се позовава на официално публикувана статистика във Photon International за мегаватите произведени силициеви клетки по света. Та в тази статистика китайските фирми имат сммазващо превъзходство в обема произведена продукция - може би 70-80% от световното производство. Единствено Q-Cells (780 MW) може да се мери с тях, но поне 10 китайски фирми имат съизмерими обеми.

Та въпроса ми е следния: Нима всичките тези клетки са произведени и хвърлени на боклука?

Отговора е следния: НЕЕЕЕЕЕЕЕ !!! Тези клетки са станали на модули и тези модули са продадени основно в Германия и Испания. За съжаление това е истината. А разните му там световни лидери (да не ги казвам кои са) са лидери само в рекламата, но в действителност имат смешни продажби на фона на китайските гиганти Suntech Power (800 MW), JA Solar (500 MW), Yindli (600 MW), Trina Solar (400 MW) и още дълъг списък други фирми с над 100 MW.

За да съм честен, трябва да цитирам и други големи производители по света, а именно:
First Solar Malaysia (американския First Solar прави малко)
Sun Power Philippines (тука е същата ситуация)
Canadian Solar China (същата ситуация)
Sharp, Sanyo, Kyocera - според списанието тези заводи са в Япония, но интересно защо на моите Kyocera модули пише "Made in Japan, Assembled in China".
Въобще в очите се набива факта, че с изключение на Q-Cells, всички останали големи производители по света си правят клетките основно в китайски, тайвански и филипински заводи.

Така че според мене лошото качество на китайските клетки и модули е един мит, който вече е тотално разбит. Лично се запознахме с китайски заводи и ни паднаха шапките от мащаби, чистота, контрол на качеството, организация и т.н. Според мене китайците са светлинни години преди нас. Може би не във всичко, но в соларните панели със сигурност.

Там също има мошенници, но тях ги има навсякъде по света, включително и в Западна Европа. Да не напомням за доказателството, което е у дома - западна фирма, която купува китайски продукти, отлепя им етикетките и залепя немски етикетки. Но в бързината е забравила да изтрие лепилото на оригиналните етикетки. :lol: Който не вярва, да дойде и да види.

Продължавам да поддържам твърдението си, че сертификата TUV е една достатъчно надеждна гаранция за качество, без значение дали производителя е в Германия или на остров Тамбукту. По-добра не можете да намерите. Има много сертифициращи организации, които издават CE сертификати, но повечето от тях проверяват само специално подготвени за тях модули. При TUV този номер не минава. TUV сам си избира модулите за проверка по случаен начин направо от производствените линии. Освен това прави по няколко изненадващи посещения в завода. Именно поради тази причина TUV сертификатите са с много висок престиж и всеки им вярва. Ако сертификата не е TUV, а е някакъв друг, в устата на клиента остава горчив привкус и в мислите му се прокрадва нотката на съмнението.

Трябва да знаете, че голяма част от европейските производители НЯМАТ TUV и точно те са най-големите защитници на тезата, че може да се мине с какъвто и да е сертификат и че разбирате ли, аз съм в Европа и правя по-добри модули от китайските. А аз си задавам простичкия въпрос на потърпевш клиент: Господа, щом сте толкова велики и произвеждате толкова качествено, защо тогава не си извадите TUV?

Не си мислете, че съм влюбен в китайците. Аз също искам да продавам маркова продукция. Но в личните ми срещи и разговори с хиляди потенциални клиенти и съм съм стигнал до следните изводи:

1. Всеки клиент мечтае за маркови модули
2. 90% от клиентите избират китайски модули в момента, в който чуят цените
3. 10% избират маркови модули въпреки че са чули цените, но 80% от тях си променят мнението в момента, в който трябва да дадат живи пари
4. Останалите 2% правят малки централки с маркови модули и започват да планират огромни инвестиции с китайски модули

Няма как. На базата на опита стигнахме до извода, че ако искаме да се задържим на този пазар, трябва да предлагаме евтини и качествени китайски модули. И точно в тази насока работим в момента. Иначе марковите модули продължавам да си ги предлагам, но си оставам само с предложенията. Продажби няма.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.06.2009 02:39

Между другото търговския ни директор се върна от изложението в Мюнхен и допреди малко обсъждахме ситуацията. В общия случай тя я следната:

1. Продажбите на всички производители силно са намалели или са спрели напълно. Това си личи по разговорите и по отношението. Само допреди година на България и на българите се гледаше като на девета глуха, а сега българите са едва ли не ангели-спасители с хубавите инвестиционни условия в тяхната страна.

2. Производителите използваха изложението за да си сверят часовниците. Част от тях през първия ден са казвали едни цени, а през последния - други, по-ниски. Явно са били отчаяни от факта, че не са намерили купувачи на продукцията си.

3. В общия случай всички производители са свалили цената едва ли не до тяхната себестойност. При опити за спазаряване много от тях казват, че вече са готови да работят само за 0.1 EUR/Wp (4-5% печалба) и повече няма накъде да свалят.

4. Разброса на цените на модулите е бил много голям - като се започне от 1.8 EUR/Wp и се стигне до 3.0 EUR/Wp (казвам цифри, преизчислени с доставка до България и с нашата евентуална надценка). Имало е даже предложения и на по-ниски цени, но модулите са имали само китайски сертификати. Освен това при казване на цената всеки е правил уговорката, че тази цена важи за количества от няколко мегавата нагоре. А само преди година при опити да им смъкнем цената с обещания за мегавати те развиваха теорията, че им е много по-изгодно да продадат 20 контейнера на 20 различни клиента, защото така щели да вземат повече пари. Сега вече са забравили мечтите за много клиенти и са доволни и на един, стига да купи колкото се може повече.

5. Фирмите, притежаващи TUV сертификат, са имали доста по-високи цени от останалите. Явно тези фирми все още имат някакви продажби. Най-ниските цени са давани от фирми без TUV или даже без никакъв европейски сертификат. Сега като си помисля, една фирма трябва да е наистина много закъсала или пък да има нещо гнило в качеството, за да си позволи да дава цени далеч под общоприетото ниво (около 2 EUR/Wp за мегаватови централи).

6. Европейските фирми са били с много по-високи цени от китайските. Докато миналата година разликата беше 0.2 EUR/Wp, сега достига до 0.5-0.6 EUR/Wp. Определено тяхната висока цена им е голяма болка, защото на въпроса "Каква ви е цената" обикновенно отговаряли "Ама хък мък нали разбирате, че нашето качество е много по-високо от китайското, поради което цената ни е еди каква си". Сами си вадете изводите.

7. Имало е много нови и авангардни технологии, като например система за охлаждане на модули с дъждовна вода или пък микротракер в рамките на модула (движат се колонките от клетки). Има и още, но за тях ще разкажа друг път.

В общия случай сега ни предстои много работа по обработката на информацията (внимателното разглеждане на поредните 50 kg проспекти) и по спазаряването, получаването на образци и посещението на място на потенциалните партньори, от които мислим да доставяме модули за нашите клиенти. Това го правим и от преди панаира и вече се сблъскахме с такива, които са евтини, но са ни пратили за образец скапан модул с много недостатъци. Поне за образеца да се бяха постарали. :lol: Дефакто се оказа, че подбора на партньори е сложна работа, отнемаща много пари и време. Поне ситуацията е коренно различна спрямо миналата година. Сега вече навсякъде си приет с "добре дошъл" и вече наистина имаме шанс да си направим верния избор (а миналата година се молехме да благоволят да ни пратят някой друг киловат с предплащане и чакане 2-3 месеца).
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали