Централите с Kaneka в България са ПО-СКЪПИ !!!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Учудване

Мнениеот Radoslavov » 10.02.2009 21:02

Здравейте,

Аз имам само един въпрос към защитници и противници на технологиите? За направата на един завод за модули са нужни огромни средства. Това не е консервно предприятие с роми вътре. Ами тия хора луди ли са да хвърлят парите си за производство на тънкослойни модули като знаят, че се повреждат деградират или променят параметрите си след 6 или 12 месеца. Аз лично не го вярвам това. Моят 1 годишен опит е с модули на вюрт солар, които са инсталирани и тези коите сме продали на клиенти. Показателите са по добри от каталожните поради по ниските температури и показват по високи стойности от каталожните. През лятото са в същия очакван порядък. Разполагаме с данни за всеки доставен модул от последната пратка и вътре само един е с 0.2 вата под каталожната стойнот.
Поддържам връзка с всички клиенти и ги питам дали имат забележки. Ще ми бъде интересно да видя снимки на променението цветове в краищата около рамките.
Аватар
Radoslavov

Мнениеот Mateev » 10.02.2009 22:48

Не съм много съгласен с принципа " Щом се продава, значи е добро". За съжаление опита ми ме е научил, че в 99% от случаите е ТОЧНО ОБРАТНОТО. Голяма част от производителите са безскурпулни и гледат да си продадат продукцията. И това е тяхно право. Не казвам, че лъжат клиентите. Със сигурност не ги лъжат. Обвинявам ги обаче в друго:

ТЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ПРЕМЪЛЧАВАТ ИСТИНАТА ЗА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ТЯХНАТА ПРОДУКЦИЯ !!!

Това важи за 99% от производителите. Те не пропускат да похвалят даже и за най-дребното преимущество и в същото време си премълчават за недостатъците. И клиента сам, на собствен гръб, трябва да разбере какви са тези недостатъци. И да заплати за това свое познание. За съжаление това е действителността.

СТС Солар също е заплатила скъпо за познанието, което притежава в момента. И зад всяка една критика, която отправям към дадени модули, инвертори или конструкции, стоят похарчени от нас пари и загубено от нас време за тестове. И съветите, които ви давам, са изстрадани и заплатени от собствения ни джоб. А ако някой не иска да се вслушва, това си е негова работа.

Колкото до тънкослойните модули или до скапаните позиционери - ами елате в Габрово и ги вижте със собствените си очи. Не знам защо трябва да продължавам да ви убеждавам. Аз съм се жертвал, купил съм го, монтирал съм го и в продължение на повече от година съм го наблюдавал. И съм си направил изводите. И даже съм ги споделил със всички, за да не допускат същите грешки. И всеки, който пожелае, може да дойде и сам да се убеди. Съжалявам, но на фона на всичко това е малко непочтенно да търпя критики по въпроса от хора, които нямат аналогични тестове или аналогичен опит, а вярват само на картинките по проспектите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 10.02.2009 23:19

Здравейте на всички, аз съм един от тези, които няколко пъти съм посещавал и наблюдавал тестовите централи на Матеев.И смея да твърдя че всичко е точно така както го казва той.Естествено,че може да има и други мнения.Последния път си позволих да споделя с него , че конструкцията която е направил и на която е сложил бившата централа,която беше на дървени конструкции, много ми хареса.Интелигентна,здрава и не е трудна и скъпа за изпълнение и е икономична от гледна точка на земеползване.Видях, и по точно усетих стабилността на тракера,като го хванах и разклатих на ръка,видях и счупените немски позиционери.И за мен отдавна е ясно,че за нашите условия са необходими здрави и евтини конструкции и модули с дълъг живот и сравнително постоянно електропороизводство.Не че искам да го хваля толкова,просто въпрос на бизнес,всеки човек си има добри и лоши страни,но това сме си ние.Но къде ми кажете,можете да погледнете всичко което го е направил той и е достъпно всеки да го погледне.Аз ще направя всичко възможно да ида да го сравня,повярвайте ми.
"За всеки има място под слънцето",както беше казал някой колега.Но нали трябва да си го намерим, и то по подобаващ начин, неуронващ интересите и достойнството на никой друг.
Надявам се да не съм отегчил някой с по дългия ми коментар.
petyostoev

Мнениеот ferdy » 11.02.2009 10:27

Наистина в двора на господин Матеев разликата между тънкослойните и кристалните модули е очевадна. Ами, извинявам се, но тънкослойните изглеждат все едно са там от 1972-ра година, а не от миналата. В този случай ми е все едно производителността им и инвестицията, защото те явно ще се разпаднат след някоя и друга година, а аз не мога да рискувам с това.
ferdy

Мнениеот Radoslavov » 11.02.2009 12:19

Аз лично не вярвам, че реномирана фирма занимаваща се с друг основен бизнес би си правила шеги да продава проблемни модули. Най логичното е като продават лош продукт името им да се носи навсякъде и след това да загубят и основния си бизнес. Например ако е фирма само за модули айде става някак си, но ако фирмата произвежда неща от А до Я едва ли ще си прави експерименти.
Това е мое мнение и съм заложил на него при избора на доставчик на оборудването.
Аватар
Radoslavov

Re: Учудване

Мнениеот ping » 12.02.2009 02:23

Radoslavov написа:Здравейте,

Аз имам само един въпрос към защитници и противници на технологиите? За направата на един завод за модули са нужни огромни средства. Това не е консервно предприятие с роми вътре. Ами тия хора луди ли са да хвърлят парите си за производство на тънкослойни модули като знаят, че се повреждат деградират или променят параметрите си след 6 или 12 месеца. Аз лично не го вярвам това. Моят 1 годишен опит е с модули на вюрт солар, които са инсталирани и тези коите сме продали на клиенти. Показателите са по добри от каталожните поради по ниските температури и показват по високи стойности от каталожните. През лятото са в същия очакван порядък. Разполагаме с данни за всеки доставен модул от последната пратка и вътре само един е с 0.2 вата под каталожната стойнот.
Поддържам връзка с всички клиенти и ги питам дали имат забележки. Ще ми бъде интересно да видя снимки на променението цветове в краищата около рамките.

Според мен показателите са по-добри, поради това че още не са стабилизирани. Нали за тънкослойните говорим?

Не ги познавам точно тези модули, но всички тънкослойни до които съм имал възможността да се докосна (те не са много) и да знам подробните им данни - в първите месеци са по-мощтни...
После от четеното съм останал с впечатлението, че това е правило при тънкослойните, затова предполагам че и при цитираните модули е същото, с изришната уговорка че не познавам тези модули отблизо.

Ама този факт сам за себе си не е лош..., какво лошо има в началото да получаваш по-голяма част от потенциала...
Само малко трябва да се съобразява в проекта...
ping

Мнениеот Mateev » 12.02.2009 03:24

В този факт лошото е самият факт. :lol:
След като модула си променя мощността с времето, каква е гаранцията, че тази промяна ще спре след 3 или 6 месеца. Много по-близко до ума е, че тази промяна продължава, но с по-малки темпове. И докато при силициевите клетки знаем със сигурност че са стабилни във времето (има ги в космоса от 50 години), то за тънкослойните това не е така. И чак след 50 години ще разберем колко струват. При това положение ако трябва да се заложи на нещо сигурно, то това са кристалните клетки. Всички останали нови технологии носят в себе си елемент на силно завишен риск.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 13.04.2009 20:29

Моля за кратък коментар по новите тънкослойни модули българско производство.

От тип a-Si са, но чий аналог са?

Г-н Матеев, имате ли намерение да ги тествате при вас?
Аватар
Емил

Мнениеот donpesho » 13.04.2009 22:41

Не претендирам че е достоверно но по моя информация при тънкослойните панели производството на ел енергия първите 4 години е +20% ,т.е. купуваш 100wp но получаваш 120wp през първите 4 год..При централка 70kwp се получава грубо + 4000 еu на година.Как мислите?
Аватар
donpesho

Мнениеот ferdy » 13.04.2009 23:00

Стъкло-силиций-стъкло. Няма рамка. Цена 2,2-2,8 Е/ват. Няма да изкажа мнение.
ferdy

Мнениеот Mateev » 13.04.2009 23:01

donpesho написа:Не претендирам че е достоверно но по моя информация при тънкослойните панели производството на ел енергия първите 4 години е +20% ,т.е. купуваш 100wp но получаваш 120wp през първите 4 год..При централка 70kwp се получава грубо + 4000 еu на година.Как мислите?

Така е, но не през първите 4 години, а през първите 6 седмици. :lol: :lol: :lol:
А пари въобще не смятай, защото през тези 6 седмици ти все още няма да си присъединен. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот donpesho » 13.04.2009 23:22

:D Маteev,не сам казал че сам фен на тънкослоините ,или поне докато не стигнат 1eu/wp ,a за 6 те седмици ,не ми се вярва че ще стане толкова бързо
Аватар
donpesho

Мнениеот Mateev » 14.04.2009 02:21

Ами погледни моето реално електропроизводство на PV01 от тестовите централи. Става въпрос за модули Канека, които работят вече година и 8 месеца. Монтирах ги през август, а през септември и октомври монтирах една камара други тестови централи с кристални модули от различни производители. И от както имам база за сравнение, тънкослойните модули неизменно са с най-лошото електропроизводство. Става въпрос за Канеките (a-Si) и за модулите на Sulfurcell (CIS). Всички кристални модули, които имам (4 вида), тотално превъзхождат тънкослойните в електропроизводството вече година и половина. И ако някога тънкослойните са били по-добри, то това ще е било през първите 2 месеца, когато нямах база за сравнение.

Колкото до модулите на Солар Про - нямам база за сравнение. Може да са както добри, така и лоши. От самата технология съм разочарован, доколкото имам реални данни с Канеките. За година и половина станаха на петна, което говори за някакви процеси на деградиране и за някакъв силно завишен риск относно възможността за дълъг живот. Електропроизводството е разочароващо на фона на огромните хвалби на сайта на Канека. Да не говорим за проблема с измъкващите се гумички, който е засегнал над 80% от модулите. Солар Про няма такъв проблем, защото няма рамки, но не знам дали самият факт на липса на рамки няма да създаде някакъв друг проблем. Засега се опитвам да бъда безпристрастен и да се въздържам от коментари относно модулите на Солар Про. Все пак аз съм практик и нямам доверие, докато не видя с очите си както плюсовете, така и минусите на дадена технология.

Всъщност тука ме подсещате, че трябва да направя една тестова централа с модулите на Солар Про. Все пак те са един значим фактор в България, които може сериозно да повлияе на нашето соларно бъдеще, но може и да се провали с гръм и трясък.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mstoev » 14.04.2009 20:01

ferdy написа:Стъкло-силиций-стъкло. Няма рамка. Цена 2,2-2,8 Е/ват. Няма да изкажа мнение.

Тези a-Si PV модули не се ли произвеждаха в Будапеща? Тази 2,4 MW North-East 1 край с. Янково, Шуменско с какви PV модули ще бъде изградена през втората половина на 2009 г. и по какъв проект?
mstoev

Мнениеот ferdy » 14.04.2009 20:47

Не знам със сигурност, слухове има всякакви, аз изнасям само факти, другото не е коректно.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали