от geordgeo » 27.11.2019 12:50
Здравейте и от мен!
Регистрирах се вчера само заради опитната постановка на saraneon и да споделя, че и аз от август 2019 ползвам 4 соларни
фотоволтаика като неговите (със същите параметри) и със същата схема на свързване (опитно установен най-добър режим)и доподгрявам
водата в 80 литров бойлер чрез реотана от 1kW, (48 ома е при мен), а основното захранване си е на 230 волта с 2.2kW нагревател (вотоволтаика е директно свързан с нагревателя). И да, има ефект, опредлено.
При мен настройката на бойлера е за 30 градуса минимална Т на водата, максималната е 60 (за къпане), като минималната я задавам с електронен модул, който работи с 3 градуса хистерезис
- демек Т на водата се движи между 30 и 33 градуса за миене (кухня и баня), а от слънцето каквото влезе си остава там. Та през топлите месеци
Т на водата е стигала 55 градуса само със солара, който вкарваше около 1.5kW/h електроенергия за целия ден, около 25kW/h на месец (за септември). Уговорките при мен са: никакъв контролер засега,
малък ъгъл спрямо слънцето (почти са легнали хоризонтално на плосък ламаринен покрив) и засенчване през половината време от деня (термозащитата на бойлера си е там). Е, имам идеи за реализиране за
подобряване на КПД-то, чета много по въпроса, а и не претендирам, че това са най-добрите панели. Просто бяха най-евтините възможни (4 панела по 35 лева от ОЛХ) и
за експерименти са чудесни. След време, при интерес ще кача и снимки...
Поздрави!