Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот lz1wvm » 13.08.2018 20:57

Първи ден,тръгваш да нагряваш бойлера от 35 градуса,и стигаш в 20 часа 46 градуса(при слънчев ден).Ползва се мивката(миене на съдове),не знам колко вата е това.На следващия ден бойлера започва от 41 градуса.Ползва се мивката за около 260-300 вата,и бойлера в 18 часа е нагрят до 57 градуса(при слънчев ден).Не е ли твърде малко това(все пак 21.06.е най дългия ден).Предполагам,че за тази мощност на панелите,температурата на нагревателя ще е доста ниска за да затопли водата ефективно.
А напрежението на панела колко е.

download/file.php?id=2425
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот saraneron » 14.08.2018 10:24

Водя статистиката всеки ден.Минималната температура при 2 дори 3 облачни последователни дни е била 29 градуса.Максималната 67 градуса (най вероятно терморелето е изключило тогава) и това при ежедневна консумация.Понякога се ползва и повече топла вода за по бързо завиране на водата при варене на буркани. Не съм мерил колко е температурата на нагреватели на бойлера сух,но когато пуснах кабела от фотоволтаиците закачих един бързовар 2 киловата,това имах под ръка .И на мен ми беше любопитно при малки мощности 10/50 вата колко ще нагрее .Нямаше никакво съгласуване с панелите ,отделно беше преди 8 сутринта.След няколко минути бързоврът не можеше да се пипне. Все пак физиката си е физика.И един ват да се вкарат в нагреватели той ще я отдаде във водата.Това е едно сериозно предимство на фотоволтаичната система пред водната
,която и в слънчев ден може да не усвои никаква енергия. Серпентината в бойлера в класическа соларна инсталация може и да не отдава енергия при нулева разлика на температурата дори да се яви консуматор,ако е по студена.Нагревателят ако не работи въобще неговата температура е равна на тази с водата.Един ват да дойде до него той се загрява и го оттдава ,няма къде да се разсее освен в бойлера.Параметрите на панелите съм ги дал в един от постовете,не си ги спомням точно .В таблицата са дадени под товар ,като има за товар 50 ома има и за товар 74 ома за една исъща радиация.Идеята беше да се топли бойлер 50 литра но не намерих неръждаем втора употреба.Сложих 80литра.Оказа се удачно решение.Не се ползва за къпане и това не изисква висока температура на водата,което е и предимство,по мали загуби в изолацията на бойлера.Няма пропуск на усвоена енергия заради изключване на терморелето.Така ,че колкото ,толкова.Есента системата се изпразва и фотоволтаикът ще работи към основния бойлер в къщата, закачен на 1 киловатовия нагревател заедно със стандартна водна соларна ,,Дренираща ,, система с турски колектор.Нагревателят 2 киловата си остава да работи към 220волта от мрежата.Ето малко данни.Записите показани по долу ги прави майка на 83 години.
Прикачени файлове
IMG-aae4e51b6434b390974537701b850c1c-V~2.jpg
(153.35 KiB) 548 пъти
IMG-7b6357026e2f33ff072ae23e7f0ade50-V~2.jpg
(141.7 KiB) 548 пъти
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот sando » 28.02.2019 01:06

Здравейте,

Няма да коментирам колко ефективно, не ефективно или смислено е това (Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели), всеки може сам да си прецени спрямо ситуацията. Аз искам да ви представя едно схемно решение, което направих миналата година. При проектирането имах няколко основни цели:
1. Възможно най-оптимален баланс между простота и надежност
2. Да има изцяло автоматичен режим
3. Евтино

Панелите са 4x280W свързани последователно.

Първата част от схемата се базира на контактор K1, служещ за превключване на захранването към бойлера между мрежа и панели. Контакторът може да бъде превключван на ръчно и автоматично управление чрез ключ S3. В ръчен режим се управлява от ключ S2. В автоматичен от схема U5, която на кратко е компаратор следящ напрежението на панелите. При напр. по-ниско от 12V оптотриака U1 е запушен. Реле K2 служи за инвертиране на сигнала и така K1 е включен и бойлера е свързан към мрежата (~220V). При напрежение върху U5 по-голямо от 160V, U1 се отпушва и съотвено K1 изключва и бойлера е свързан към панелите. Хистерезисната зона е съответно от 12-160V.
Следващата част е вътре в бойлера - транзисторният ключ U3, два противовключени MOSFET транзистора, за да могат да работят и напроменливо напрежение. Той както се сещате е за да се избегне нуждата от искрогасене и износване на силови механични контакти. След това следва стандартната защита с терморегулатор, въртящият се 4 позиционен ключ, който използвам само за вкл. и изкл.
Последната част е електронният термурегулатор U4. Неговата цел е да държи една по ниска температура от колкото - К3, когато бойлера е на мрежово захранване. По този начин хем винаги има топла вода, хем има остатъчен капацитет за по-голямо затопляне, когато е захранен от панелите. Също съм извел потенциометър на панела на бойлера за да мога да си регулирам темп.
Прикачени файлове
PV_SYS_1.1kW.png
(89.3 KiB) 104 пъти
sando

Мнениеот geordgeo » 27.11.2019 12:50

Здравейте и от мен!

Регистрирах се вчера само заради опитната постановка на saraneon и да споделя, че и аз от август 2019 ползвам 4 соларни
фотоволтаика като неговите (със същите параметри) и със същата схема на свързване (опитно установен най-добър режим)и доподгрявам
водата в 80 литров бойлер чрез реотана от 1kW, (48 ома е при мен), а основното захранване си е на 230 волта с 2.2kW нагревател (вотоволтаика е директно свързан с нагревателя). И да, има ефект, опредлено.
При мен настройката на бойлера е за 30 градуса минимална Т на водата, максималната е 60 (за къпане), като минималната я задавам с електронен модул, който работи с 3 градуса хистерезис
- демек Т на водата се движи между 30 и 33 градуса за миене (кухня и баня), а от слънцето каквото влезе си остава там. Та през топлите месеци
Т на водата е стигала 55 градуса само със солара, който вкарваше около 1.5kW/h електроенергия за целия ден, около 25kW/h на месец (за септември). Уговорките при мен са: никакъв контролер засега,
малък ъгъл спрямо слънцето (почти са легнали хоризонтално на плосък ламаринен покрив) и засенчване през половината време от деня (термозащитата на бойлера си е там). Е, имам идеи за реализиране за
подобряване на КПД-то, чета много по въпроса, а и не претендирам, че това са най-добрите панели. Просто бяха най-евтините възможни (4 панела по 35 лева от ОЛХ) и
за експерименти са чудесни. След време, при интерес ще кача и снимки...

Поздрави!
geordgeo

Мнениеот saraneron » 08.12.2019 21:35

БРАВО!
Какво засенчване имаш?
saraneron

Мнениеот saraneron » 09.12.2019 15:46

Mеждо другото, вече има предлагане на пазара соларени бойлери на фотоволтаици. Комплект за 80 и 120 литра с 3 и съответно 4 панела по 300 вата ако не се лъжа,стойка за панелите и контролер.
saraneron

Мнениеот geordgeo » 10.12.2019 22:25

Здрасти!

Засенчването ми е сериозно - на изток имам кооперация на 5 етажа и огромни кестени, които лятно време ми правят сянка до 11 часа почти, а на запад имам 13 етажен блок, който ми разказва играта след 16 часа, голяма греда в това отношение ударих. Аз съм в къща на 3 етажа и само на север имам нормален хоризонт, донякъде. Чистият юг ми е препречен от високи бор, бреза и още някакво дърво. Но това се усеща едва сега, когато слънцето е много ниско над хоризонта... За 2 месеца работа панелите са ми вкарали в бойлера 70 кВ/ч електроенергия, засичано с прибор като твоя (на saraneon) .
geordgeo

Мнениеот saraneron » 11.12.2019 13:05

Благодаря за информацията. Зимните месеци са с оскъден добив , защото просто слънцето рядко се показва. Моята система още си работи. Пролетта лятото и есента си подгрява 80 литра бойлер за лятната кухня а зимата работи в паралел със стандартна соларна система на пропиленгликол плюс 2 киловата нагревател на ток бойлер 80/90 литра в етаж от къща. До средата на ноември не съм загрявал на ток. Сега вече се налага. само в слънчев ден е ОК. вдига до 50 градуса с турския плосък колектор плюс фотоволтаика.
От две години и половина експлоатация констатирах следните особености на двете системи . Стандартната соларна ,,Дрейнбег'' работи перфектно без забележки. При мен е изградена на базата на 80/90 литров правен неръждаем бойлер със серпентина на фланеца. За този период обаче два пъти ми изключва термичната защита на електрическото подгряване единият път на веригата за 230 волта мрежа и един път на фотоволтаика без да съм подавал напрежения към бойлера. И на мрежата и на фотоволтаика имам отделни термични защити.Това го констатирах ,когато се наложи да си подгрея бойлера на ток. Причина за това е, че температурата на водата се нагрява от солара до температура по-висока от тази на температурата на изключване на термичните защити, настроени фабрично на не много висока температура. Наложи се пренастроката им,термометър, канче с вода на котлона, пренастроени на около 85градуса. Механически разрушено термореле от пръчковиден модел. Причината е същата . Висока температура в бойлера от солара и термочувтвителният елемент в терморелето се удължава прекомерно. Терморелето изключва но от него не зависи да се спре нагряването на бойлера и при още по висока температура механичното напрежение разрушава нещастното термореле. Фотоволтаикът работи безпроблемно . Едно лято и половина ми топли 80 литра вода до 65 градуса при два и и повече последователни дни .При облачна поредица от 2-3 дни температурата пада до 25-30 градуса.Топла вода само за мивката в кухнята.
Последна промяна saraneron на 11.12.2019 16:19, променена общо 2 пъти
saraneron

Мнениеот geordgeo » 11.12.2019 14:21

При мен системата само с фотоволатаиците няма как да прегрее бойлера, понеже имам и постоянна консумация на вода от него. Ползва се и за банята, и за мивката, та доподгряването на 230V си е системно. Тази година много късно се сдобих с панелите, затова и погледът ми върху работата им е отскоро. Мисля да добавя още 2 панела на първо време, от същия тип, пък по-нанатък ще надграждам още, макар и покривът ми е да е много засенчен от дърветата наоколо...
geordgeo

Мнениеот saraneron » 11.12.2019 18:12

За 6 панела се получава следното свързване: 2 стринга с по 3 последователно свързани панела и после двата стринга свързани в паралел .Съпротивлението на 6 те панела общо става 72 ома. За товар трябва да ползваш двата нагревателя свързани последователно 24+48= 72 ома.Успех.
Прикачени файлове
IMG_20191211_154624779.jpg
Само последният вариант с последователно включени нагреватели осигурява МАКСИМАЛНО КПД на това свързване на панелите.
IMG_20191211_154624779.jpg (198.44 KiB) Прегледано 16249 пъти
Последна промяна saraneron на 12.12.2019 11:29, променена общо 1 път
saraneron

Мнениеот geordgeo » 12.12.2019 11:28

Благодаря за споделената информация, съгласен съм с твоите сметки, аз също съм достигнал до тях :D
Засега карам с четирите, щото на останалите два доставката се мотае, а еконта успяха да ми спукат вече
2 при предишна доставка, така, че е много вероятно нещата да се случат чак на пролет. Но както и да е, аз
съм доволен, че нещо от Слънцето (когато го има) влиза в дома ми и върши прекрасна работа... :D
geordgeo

Мнениеот saraneron » 09.02.2020 18:09

IMG-f6e4c018d25ccc638ac3e5668bcdc2ba-V.jpg
IMG-f6e4c018d25ccc638ac3e5668bcdc2ba-V.jpg (3.53 KiB) Прегледано 15776 пъти
IMG-f6e4c018d25ccc638ac3e5668bcdc2ba-V.jpg
IMG-f6e4c018d25ccc638ac3e5668bcdc2ba-V.jpg (3.53 KiB) Прегледано 15776 пъти

Една снимка след снега.Турския колектор почти се е изчистил и топли бойлера.До него под снега в дясно се очертават контурите на четете фотоволтаична.ще заработят след като се стопи снега по тях.Наклонът им е около 25 градуса.
Прикачени файлове
_IMG_000000_000000.jpg
_IMG_000000_000000.jpg (33.43 KiB) Прегледано 15775 пъти
saraneron

Мнениеот Вальо » 13.11.2020 16:57

Здравейте!
Споделям и аз какво съм направил!
Закупих си 6 броя фотоволтаични панела(от най-новите модели). Всеки панел е по 325вата на 36волта(под товар) на 8-9ампера , със размери 166см на 99см .
Свързани са последователно, и имам 218волта прав ток на 8-9 ампера( когато има слънце!)
И със този ток загрявам бойлер TESY 80 литра с два сухи реотана по 1,2киловата. Свързал съм единия реотан към правия ток от фотоволтаиците, а другия си е свързан към мрежата(стандартно),идеята е ако няма слънце да си загрявам водата от мрежата.
Кабела от фотоволтаиците е 1,5квадрата двужилен(нов) 30метра и стига до 40амперов контактор (ЕЛМАРК произведен в Хасково нов за 31лв.), който се управлява от термореле за 7,90лв закупено от OLX(малка зелена платка с червени цифри) .Разбира се съм сложил и 4 броя искрогасители, за да няма искри при прекъсване на веригата.Терморелето го настроих на 85 градуса да изключва.Когато е слънчево до 15и30 следобед водата е 85 градуса и релето изключва!!!Настроих терморелето на 85 градуса с идеята ако следващия ден няма слънце да има топла вода от предния ден!
Системата работи вече 2 месеца и винаги е имало топла вода за поне едно къпане!!! Ще видим по нататък през зимните месеци !
Всичко ми струваше около 1350лв ( фотоволтаици, контактор, кабел, терморегулатор, искрогасители и един автоматичен предпазител за прав ток) плюс 3 дни майсторене.
Противно на всички "специалисти" , които ме съветваха "да не си давам парите за глупости" СИСТЕМАТА РАБОТИ!!!
ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ ДА СИ ИЗГРАДЯТ ПОДОБНА СИСТЕМА !!!
Вальо

Мнениеот lz1wvm » 13.11.2020 17:57

Според мен е хубаво да вземеш мерки,при пробив на някой от реотаните,мрежовото напрежение да не ти опука панелите.Тъй като 85 градуса не са малко,и около реотана температурата достига точката на кипене.
А е станало супер,като си се презапасил от страна мощност на панелите.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот jamiemirror » 13.11.2020 21:41

Точно обратното, по-добре да се презапаси с по-голям бойлер като литраж - именно за да избегне твърде високата температура. Реално над 60С е по-добре да има литраж на разположение + буфер да повишава до 70 и нагоре, така и термо-загубите са по-малки.
jamiemirror

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали