Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 16.02.2009 16:52

Имаш ли система за мониторинг и контрол? Любопитно ми е да наблюдавам електропроизводството на сайта на Sunny Portal.

А относно позиционера - това черното и острото на върха на тракера предполагам че е пръчка на мълниеприемник. Да вземеш да я махнеш от там, че наистина ще привлече някоя светкавице, която ще ти изгори всички модули без изключение. Ако ще слагаш мълниезащита, трябва да е на отделна мачта в северна страна и тази мачта трябва да е отдалечена поне на 3 метра от плочата на тракера, когато е в хоризонтално положение. В момента с тази остра пръчка все едно казваш "Ела вълчо, изяж ме".

Ако не знаеш, при мълния тока тече не по гръмоотвода, а около него. И всичко в радиус от 30-40 см направо може да се изпари. Поради тази причина мачтите се отдалечават поне на 2 метра от други тоководещи части и освен това се слагат на собствен заземител, защото иначе пада на напрежение достига милиони волтове и ще изпогори де що електроника има на същия заземител.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот danailova » 16.02.2009 18:20

Имам монтиран електромер, но не мога да Ви кажа какъв тип е. Категорията на обекта според ЗУТ е трета поради това и чаках за разрешение за ползване от рднск. А за зелените сертификати - на 6-ти февруари в бр.10 на ДВ беше публикувана "Наредба за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници". Ето и линк http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135617067

Благодаря за препоръката, Матеев.
Аватар
danailova

Мнениеот Joker » 16.02.2009 23:02

Браво г-жо Данаилова, имате страхотна усмивка, разкажете нещо за себе си. От къде сте, как ви дойде идеята, от къде намерихте финансиране, кой е изпълнителя на проекта, на колко сте години, омъжена ли сте и всичко за което се сещате. Мисля, че за всички ще е интересно, как една млада и толкова красива г-жа/ца се е захванала с толкова сериозен и бюрократично спъван от държавата бизнес.
Joker

Мнениеот petyostoev » 16.02.2009 23:25

Тя е идеалния пример,без много да се приказва, само да се действа.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 16.02.2009 23:33

Joker :jocolor: ще ти дам жокер :joker:
Мома е, и мечтата и е да стане троянска невеста :queen:
:cheers:
Аватар
Vandal

Мнениеот Ivan Buzov » 17.02.2009 00:15

Айде почна се. Г-жа(г-ца) Данаилова(предполагам ще стане ясно, поне за да се обръщаме учтиво) разбуни духовете с тази усмивка.
А иначе останалата част от въпросите на Joker по отношение на централата са интересни и са наистина по темата. Ще чакаме някакви подробности.
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 17.02.2009 00:30

danailova написа:Имам монтиран електромер, но не мога да Ви кажа какъв тип е. Категорията на обекта според ЗУТ е трета поради това и чаках за разрешение за ползване от рднск. А за зелените сертификати - на 6-ти февруари в бр.10 на ДВ беше публикувана "Наредба за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници". Ето и линк http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135617067

Благодаря за препоръката, Матеев.

Под система за мониторинг и контрол разбирам Sunny WEB Box + Sunny Sensor Box. Става въпрос за радиационен датчик, датчик за температурата на модулите и на околната температура, датчик за силата на вятъра и едно устройство, което чете информацията от всички тези датчици и от инвертора и я изпраща на сървъра на Sunny Portal, където всички могат да я наблюдават като графики и таблици.

Имаш ли такова нещо?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Markov » 17.02.2009 10:26

Колеги, оставете момичето на мира с технически въпроси и обърнете внимание на Критериите за точкуване:

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА ТОЧКИ

Проекти за развитие на интегриран селски туризъм ------------------------------15
Проекти за енергия от възобновяеми източници ----------------------------------15
Проекти за услуги, свързани с информационни технологии --------------------10
Проекти представени от новосъздадени микропредприятия
(независими и регистрирани до една година преди датата на
кандидатстване)-------------------------------------------------------------------10

Проекти представени от микропредприятия, физически лица и ЕТ на
възраст между 18 и 40 г. Включително----------------------------------------------5
Проекти представени от жени (за физически лица и ЕТ)---------------------- 5

Проекти осъществявани на територията на 178 общини, които не
са включени в агломерационните ареали---------------------------------------------20

Проекти/инвестиции, представени от кандидат, който не е
подпомаган от Европейския съюз------------------------------------------------------5

Проекти представени от кандидати, които имат постоянен адрес (за
физическите лица) или седалище или регистриран клон (за
едноличните търговци и за юридическите лица) на територията на
общината, където проектът ще се извършва----------------------------------------15

МАКСМАЛЕН БРОЙ НА ТОЧКИТЕ------------------------------------------------100

И моите дъщери са потнциални участници по проектите с максимално възможния брой от точки-75
Аватар
Markov

Мнениеот danailova » 17.02.2009 10:41

Здравейте, господа :)
Благодаря ви за комплиментите :) Поласкана съм от думите ви :)
Случайно попаднах на идеята за фотоволтаиците и след кратко проучваване реших, че това е бизнес за мен. В началото всичко изглеждаше лесно...., но не се оказа така /както сами знаете/. Ама като съм се хванала на хорото ще го играя до края и така завърших цикъла "купуване терен - проучване ЕВН - подписване договори - изграждане - узаконяване".
Следващата цел са останалите 30 kWp, които смятам да изградя в същия парцел.
А за изградената вече система - панелите са 29 монокристални SolarWorld 170W, инвертора е SunnyBoy 5000, а следящата система DegerTraker 5000NT. Ако ви интересува нещо конкретно, моля питайте. Ще се постарая да ви отговоря.
Матеев, знам какво имаш в предвид под система за мониторинг и контрол. Системата ми не е тестова и затова сметнах, че тези допълнения само ще утежнят финасово инвестицията. Но при изграждането на останалите 30 кWp съм предвидила поставянето на Sunny WEB Box и Sunny Sensor Box. В момента извличам данните на място от SUNNY BEAM /често ходя да си наглеждам системката
:lol:/. Когато имам информация ще я публикувам тук.
Аватар
danailova

Мнениеот EOS Technologies » 17.02.2009 12:22

Разкажете малко подробности - на какъв рендит разчитате от новата Ви слънцеследяща система?

Поздрави
EOS Technologies

Мнениеот danailova » 17.02.2009 13:14

В най-добрия случай се надявам на добив до 10 000квч годишно. Колко ще е в действителност тепърва ще разбера.
Аватар
danailova

Мнениеот Mateev » 17.02.2009 14:01

8000 е много по-реалистична цифра, ако няма засенчвания сутрин и вечер. Тракерите си изкарват допълнителната енергия основно сутрин и вечер (на обяд всички могат :lol: ). Поради тази причнина произволно засенчване на изток или на запад изяжда голяма част от допълнителното електропроизводство.
Последна промяна Mateev на 17.02.2009 21:35, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот sunshine » 17.02.2009 18:22

:idea: :idea: :idea: , a koi stoi zad kadar :arrow: $$$$$$$ :wink:
sunshine

Мнениеот danailova » 18.02.2009 20:16

от мен - 10 МW, от теб - 8 МW => истината е някъде около 9МW :lol: :lol:
Аватар
danailova

Мнениеот sunshine » 18.02.2009 22:01

otgovori mi na vaprosa de :roll: , koi stoi zad kadar :o , ili po- direktno , kak se finansira, tai kato gledam , 4e nikoi ne smee da te pita :D :wink: ................ima i drugi, jelae6ti da se pensionirat na 30 8)
sunshine

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали