Mateev написа:Затова можем да направим нещо много просто - давайте направо да започнем с проспект за публично предлагане на акции и да видим колко начален капитал ще се набере. И ще действуваме според ситуацията. Ако има жив интерес, веднага пускаме още акции. Ако няма - ами ще направим някаква централка с набрания капитал и до тука с ентусиазма.
Ясно е, че можем да преобразуваме в слънчева електроцентрала произволно набрана сума от 10 хиляди до 10 милиарда лева. Но ние никога няма да знаем каква сума ще се набере, ако не опитаме. А това с изгодните кредити и субсидии ще стане реалност чак когато вече направим нещо и покажем, че сме сериозна организация. Набираме пари и правим 1 мегават. И после веднага го залагаме и вземаме кредит, с който ще направим още 800 киловата. Тях ги залагаме и вземаме нов кредит, с който правим още 600. И така нататък. Дефакто можем да утроим инвестицията. При това положение 8-10 години няма да има дивиденти, но след това стават такива високи проценти, че чак да ти се завие свят от удоволствие. Това съще е идея.
Не съм сигурен дали е възможно веднага да излезем на борсата. Въпросът е доста по -сложен - пишат се яки Проспекти, иска се история (доколкото ми е известно - 3 години), при това добра история, заверена от експерт счетоводител.
Това разбира се не пречи, след като изясним проекта, да обявим публично учредяване (по Търговския закон има такъв вариант). И тогава всеки, който дойде на събранието може да запише и внесе капитал.
Това обаче изисква много добра организация и перфектно проиграване на всякакви ситуации - незнам дали имате представа какво е да се води събрание на 500 - 1000 или повече акционери отвсякъде и с всякакъв манталитет.
Да не говорим, че това адски много затруднява законното оформяне на учредителната документация, което пък е предпоставка всеки недоволен да ни изнудва като оспорва учредяването.
Имам опит в около 70 учредявания и още толкова преобразувания. Според мен най-добрият сценарий е така, както сме я подкарали сега:
- до 29.02.2008 г. ШИРОКО (в рамките на този форум) обсъждаме, чоплим, нищим ....
- Февруари подготвяме документите и ги съгласуваме помежду си и учредяваме. Веднага можем да вземем решение за увеличение на капитала и да поканим всички желаещи.
Искам пак да подчертая:
Важно е кои са
1. Инициаторите
2. Учредителите
3. Редовите акционери
4. Специалните инвеститори
Трябва да има ред и йерархия и най-важното - всеки съвсем точно да си знае ангажиментите, т.е. кой за какво отговаря.
Иначе с дивидентите е точно така, при това имаме даже повече време - от януари до декември печелим, а събранието е чак напролет - април, май, юни.
Във всички случаи трябва да формираме реален фонд резервен за аварийни ситуации.
Възможно е да правим и обратно изкупуване до 10% от акциите, като до следващото събрание трябва или отново да сме ги продали или с тях да намалим капитала. Но при положение, че ще има печалба и непулучен дивидент, най-вероятно да намаляне няма се стигне.