Mateev написа:Нормално е. Такава е волт-амперната характеристика на панела ти. Ако дръпнеш прекалено много ток, в един момент напрежението ще започне да пада много бързо.
fu4ko написа:Mateev написа:Нормално е. Такава е волт-амперната характеристика на панела ти. Ако дръпнеш прекалено много ток, в един момент напрежението ще започне да пада много бързо.
Искаш да кажеш,че ако добавям още панелчета напрежението ще падне под 14 волта и инвертора няма да работи?
Не на всички и е вървяло в училище със закона на Ом и Кирхов.Веднъж зададох въпрос на госпожицата дето ни предаваше тия закони,да ми обясни на прост разбираем език нещата,а не както го е назубрила в учебника и тя неможа.Та те така.Може би повече съм гледал нея щот беше готина и явно затова не съм разбирал.Г-н Матеев е трябвало да стане учителFoton написа:Наричат се закони на Ом и Кирхов и се учат в училище. Казано по друг начин тока в контура на панела протича последователно през инжертора, жиците и самия панел. А самия панел си има вътрешно съпротивление. Е пада на напрежение в/у това съпротивление е загубата на напрежение за която говорите. Същото става и с обикновена батерия - като я натоварите напрежението и кляка по същата причина.
Foton написа:Наричат се закони на Ом и Кирхов и се учат в училище. Казано по друг начин тока в контура на панела протича последователно през инжертора, жиците и самия панел. А самия панел си има вътрешно съпротивление. Е пада на напрежение в/у това съпротивление е загубата на напрежение за която говорите. Същото става и с обикновена батерия - като я натоварите напрежението и кляка по същата причина.
fu4ko написа:Ама темата не е свършила една друга работа.Да задам едно въпросче:Нормално ли е при нарастване на тока от панелите да пада напрежението при включен мрежов инвертор?При 1 ампер е 16-17 волта,а при 1,5-1,7 ампера пада на 14-14,5 волта
saraneron написа:fu4ko написа:Ама темата не е свършила една друга работа.Да задам едно въпросче:Нормално ли е при нарастване на тока от панелите да пада напрежението при включен мрежов инвертор?При 1 ампер е 16-17 волта,а при 1,5-1,7 ампера пада на 14-14,5 волта
Фучка да повторим въпросът! Какво имаш в предвид, под израза ,,като увеличим тока?,, Товариш панела с по-голям товар или увеличаваш радиацията /слънцегреенето / при постоянен товар? Или наблюдаваш системата с включен инвертор с постоянен товар или с променлив? Ако наблюдаваш това явление при постоянно слънцегреене и промяна на товара от минимум към максимум е нормално ,но ако го наблюдаваш ,когато слънцето грее от минимум към максимум и товарът е постоянен има проблем с напасване панела с инвертора .То и аз зяпах даскалицата по български и литература и едвам искарах 3-ка.Усети ,че и гледам циците!
Foton написа:Ммда, ама не! Просто в приложените диаграми се вижда ясно, че става дума за нелинеен елемент. Ако законите на дядо ви Кирхов не важаха, то със сигурност можеше да получите нобелова награда...
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта