от Mateev » 15.04.2009 02:33
Няма как да съвместите автономна система с Grid Connected. Имам нещо подобно за целите на експеримента, но се наложи да измислям табло, което да превключва с помощта на контактори. Първата измислена схема гръмна в процеса на експерименти и ми изгори един автономен инвертор. В момента вече е измислена и работи по-усъвършенствувана схема, но в нея вече има 2 контактора и 2 релета за време (има по 1 секунда пълно изключване в процеса на комутация - старт и стоп при прехода от автономна към Grid Connected и обратно).
Базовата ми идея беше да зареждам два 120 Ah акумулатори от 500W ветрогенератор и от PV система с три 150 Wp модула, свързани в паралел. За консуматор на системата съм включил част от уличното осветление на имота (3х18W + 2х40W луминисцентни лампи). Идеята беше когато акумулаторите се изтощят и автономния инвертор угасне, да щрака един контактор и да превключва на захранване от мрежата. Проблема, който възникна, беше по време на комутациите. Схемата беше вярна, но в нея се разчиташе, че един контактор с НО и НЗ контакти първо ще разкачи НО контактите и чак след това ще затвори НЗ контактите. Разчитах на последователността в преходните процеси, но явно съм грешал. И това го разбрах по най-болезнения начин - с гръм и трясък в таблото и с изгаряне на един инвертор и един контактор + опушване на цялото табло.
Промених схемата и добавих втори контактор + 2 релета за време, настроени на 1 секунда. Кръстосах контакторите (направих с тях RS тригер) така, щото всеки един от тях да щрака 1 секунда след като е изключил другия. В момента схемата работи безотказно, но при комутация лампите угасват за 1 секунда.