Информация за нов проект

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Информация за нов проект

Мнениеот Drakyla » 08.09.2016 06:56

Здравейте ,
Разгледах темата за соларни централи , но не намерих информацията която ми трябва (или е прекалено остарала (имаше доста постове от 2014)) и реших да отворя една нова тема със запитване.

В момента имам свободно място от 40+ квадрата без никаква сянка целия ден и съм решил да сложа панели и батерии и да го използвам за нещо все пак. И тук идва проблема , че знам само на теория как стават системите (панели , контролери , акумулатори , инвертор ...) , но в реална ситуация теорията не винаги помага :)

За какво става дума:

Без да смятам колко панела могат да се сложат на максимум , аз искам да направя система на която да мога да добавям в последствие панели ( финансово да не скачам от раз) .
Тоест примерно искам да сложа 9 панела по 240 вата . И тук идва първия въпрос: Трябва ли ми контролер за всеки един от тях ?
От тези панели тока трябва да отива примерно в 1-2-3 акумулатора по 140-200 АХ 12 волта примерно (Втори въпрос: контролера ли следи колко са пълни акумулаторите или друг уред ?) .
Вече към тези акумулатори си слагам инвертор ( Трети въпрос: Всеки акумулатор на отделен инвертор ?) и (тука някаде трябва да стане он-грид система или нещо такова) си закачам потреблението. Важен момент да отбележа е , че потреблението може да е колкото си искам . Имам предвид разни сървъри и машини и тн .. тоест дори примерно системата да вади през деня 2Кв .. аз мога постоянно да я натоваря с 1кв примерно и останалият 1кв да отива в резервите за през нощта .. или директно да я натоваря с 1.5 или 2кв . Говорим за постоянно натоварване .. не моментно (24/7) .
След като е постоянно натоварвнето на мен ми е пределно ясно , че панелите няма да могат да произведат достатъчно енергия за да подържат това натоварване нон-стоп (зима , облаци и тн) и се чудя къде там някаде трябва да се сложи устройство което при намаляне или изчерпване на батериите да допълва от мрежата (или да сменя изцяло на мрежата през нощта и тн) ? Без да продава на евн нищо и тн .

Ще съм благодарен за отговорите и при възможност за директно модели на устройствата . За съжаление бюджета ми е ограничен малко .. и съм пределно наясно ,че след като не продавам на 50-70ст/кв може и да отнеме 5-10 години да ги избия (ако се избият) , но все пак смятам да опитам .

Поздрави
Drakyla

Re: Информация за нов проект

Мнениеот jasentcho » 08.09.2016 18:44

Проблема на подобна система са акумулаторите. Те самите, за живота, който им дават, няма да си възвърнат парите никога. Говоря за такива акумулатори, които можеш да вземеш веднага. За в бъдеще има надежди за подобрение, но докато няма готов продукт на поносима цена, който пък реално да можеш да купиш и да видиш отговаря ли на спецификациите си, положението е такова.
В момента съхранението на електроенергията ти струва минимум 0.20 лв/kWh, което обезсмисля начинанието.На Енергото цените за бита са 0.21 лв/kWh и 0.12 лв/kWh, съответно дневна и нощна.
Поради тази причина си направих постояннотокова система, при която няма преобразуване, складиране, нужда от скъпа електроника и пр. Ама пък излизат други проблеми. Иначе и аз я направих на части, защото все няма пари. Пък и риска от грешки е по-малък. И както работи малката система, така работи и по-голямата.
Иначе специално за твоя случай има система, казва се Хибриден соларен диспечер (контролер), която ползва честотата на мрежата, при мощност от панели и перки я добавя в консумацията. При отпадане на мрежа действа като мощен UPS с чиста синусоида и други такива функции. Между другото и аз се замислям за подобна конфигурация, но пак опира до мангизите. И пак повтарям:Има ли акумулатори, изплащане няма.
jasentcho

Мнениеот Drakyla » 09.09.2016 18:20

И сега ако може да ми дадеш информация за връзката на панелите с другите неща (и примерни модели) ще си златен :)

Особенно за този контролер като упс и да хаби панелите първо (или едновременно) .

Поздрави
Drakyla

Мнениеот jasentcho » 11.09.2016 19:54

Хич не се натискам да съм "златен". Мислех, че повече хора са чували за тия неща. Не знам дали няма да се възприеме като реклама, ама ето един примерен : http://www.voltronicpower.com/oCart2/fi ... _KS_DS.pdf Има и други : http://www.ef-panels.com/data-sheet-hyb ... f-mppt-bg/
Ако модератора го възприеме като реклама, да го трие.
А относно моя модел, може веднага да до прочетете в настоящия форум :http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=2805&start=195, ника е същия, jasentcho.
jasentcho

Мнениеот Ивко Иванов » 13.10.2016 15:15

Не ти е нужно на всеки панел да слагаш контролер. Акумолаторите са скъпи или казано иначе струват половината инвестиция. На тези квадратни метри ще монтираш около 4бр-1кWp-8кв.м. С уважение...
Ивко Иванов

Мнениеот weskoo2000 » 02.11.2017 14:38

здравейте,не знам дали съм уцелил мястото във форума за да задам въпросите си ,затова се извинявам предварително ако съм разводнил нечия тема!Та така...предстои ми строеж ,ще имам свободна плоча околко 120 м2,в рамките на град Варна е имота.Интересно ми е сблъсквал ли се е някой с администрацията на енерго-про,има ли смисъл да се захващам с изграждането на една 5-8 киловатова покривна инсталация,ще ме присъединят ли изобщо,ще изкупуват ли излишъка..и т.н. Моля ако някой скоро е започнал подобен проект да сподели мнение.Благодаря Ви :)
weskoo2000

Мнениеот sim1 » 03.11.2017 22:13

администрацията на енерго-про- процедурата е около 8 месеца
ще ме присъединят ли изобщо- да
ще изкупуват ли излишъка- 1 261 kWh/kWp на преференциална цена от 271,67 лв./MWh, за централа до 5 kWp
Пишете на лични, ако имате нужда от оферта за изгражането на соларна централа или друга информация.
sim1

Мнениеот Ивко Иванов » 06.11.2017 18:23

На този покрив ще може да построиш повече от 5 kW, стига да имаш желание. В началото на 2017г. приключих подобен проект. Сега се занимавам с друг подобен в Куманово. По-добре да дадеш пари за PV-централа. отколкото да чакаш лихви от банката.
Ивко Иванов

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали