ЛЪЖЛИВИ Български соларни фирми

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

ЛЪЖЛИВИ Български соларни фирми

Мнениеот Mateev » 30.10.2008 14:48

Отварям тази тема с цел критики към тези Български соларни фирми, които лъжат клиентите си с цел лични облаги. Всички знаят, че инвестицията в една слънчева електроцентрала е на границата на рентабилността. И явно в България има фирми, които лъжат клиентите си, че инвестицията е много изгодна, с цел да ги убедят да си направят централа. Това според мене е некоректно отношение и трябва да бъде заклеймявано. Даже би могло да се каже, че всяка една лъжа за по-добра радиация и за по-кратък срок на изплащане си е направо ИЗМАМА с користна цел. И понеже няма закон, който да вкара тези МОШЕНИЦИ зад решетките, нека поне да ги заклеймим на страниците на форума.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот iliae » 30.10.2008 15:00

Твърдо ЗА. Мисля че заради една такава фирма ми се провали много апетитна сделка.
iliae

Мнениеот Mateev » 30.10.2008 15:03

На първо място са Електросоларни системи, които не свенят да разпространяват по панаирите хиляди листовки с ДИРЕКТНИ ЛЪЖИ за големи радиации и електропроизводства. За тях даже има отворена специална тема във форума:

http://www.solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=44
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 30.10.2008 15:34

Дълго време си мислих, че други мошеници в България няма, но ето на каква статия попаднах:

Златен Лев Холдинг ще строи най-голямата досега "слънчева" електроцентрала

29.10.2008 16:36 (3Z3 / HLEV)От: Мая Цветковаmaia@investor.bg

Златен Лев Холдинг, чрез дъщерното си дружество Златен лев Солар, ще построи фотоволтаична (работеща с енергия от слънчевите лъчи) електроцентрала на стойност 1 млн. лева, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на холдинга Петър Александров. Електроцентралата ще бъде най-голямата в България към момента и ще се състои от общо 1540 модули, внос от Китай и Япония. Те ще бъдат монтирани върху покрива на сградата на завод "Новалис" в Пазарджик, собственост на холдинга.

Оптималната мощност на централата (при идеални външни условия) е 122 киловата, а годишното производство - над 175 мегаватчаса. Продуктовата гаранция за работа на фотоволтаичните модули е 25 години, а времето за възвръщаемост на инвестицията - 7-9 години, при предварителни разчети за рентабилност от 17%.

Инвестицията (над две трети от нея са за фотоволтаичните модули), ще бъде направена чрез заем от банка по програмата "Енергийна ефективност" на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). По думите на Алекснадров от една страна, има известен риск, тъй като в България този тип централи са малко (за разлика от чужбина, където има фотоволтаични централи с много по-голяма мощност), а и няма официално проучване за слънцегреенето в различните райони на страната.

От друга страна, по законодателен път е гарантирано, че "слънчевата" енергия задължително се изкупува като екологично чиста от електроразпределителните предприятия, и то на преференциални цени, т.е. пазарът и печалбата са гарантирани.

На въпроси на Investor.bg от ръководството на Златен Лев Холдинг обясниха, че в момента осъществяването на проекта е на етап издаване на разрешително, който процес върви бавно. Самото монтиране на модулите ще трае само около два месеца. Произведената от "слънчевата" централа електроенергия ще се продава изцяло, а няма да се ползва от предприятие на холдинга, защото цената й към момента при продажба е около три пъти по-висока, отколкото цената на закупуваната от ЕРП-тата електроенергия.

Ето оригиналния линк: http://www.investor.bg/?cat=5&id=70814

Какви са лъжите в тази статия?

1. Първата лъжа е, че централа за 1 млн. лева ще бъде най-голямата в България. Това не е вярно, защото в Ихтиман вече има 800 kWp централа, а в Русе и в Сандански има централи за по 1.2 млн. лева. Следователно централата на Златен лев в Пазарджик ще е четвъртата по големина.

2. Втората лъжа е годишното електропроизводство. За региона на Пазарджик средногодишното електропроизводство не надхвърля 1130 kWh/kWp и то при идеално оптимизирана централа. При цитираната от статията централа от 117 kWp годишното електропроизводство ще е около 138 MWh, a не 175 MWh (както е в статията). Въобще ако вярваме на статията излиза, че специфичното електропроизводство на тяхната централа е 1435 kWh/kWp. Но такова чудо няма не само в България, но и даже в Гърция. Най-голямото специфично електропроизводство, което въобще е възможно в България е 1260 kWh/kWp. А за Пазарджик е много по-малко (1130 kWh/kWp), защото региона е един от най-лошите в България.

3. Третата лъжа е възвръщаемостта на инвестицията. Цитирани са 7-9 години, при това със заем !!! Това е абсолютна лъжа. Та дори и да им бяха дали 50% субсидия, пак нямаше да е възможна таката бърза възвръщаемост.

4. Четвъртата лъжа е рентабилността от 17%. Тя е следствие от по-горните лъжи.

Все още не знаем коя е соларната фирма, която е излъгала Златен лев. Но предполагам, че скоро ще разберем. В случая тъжното е, че Златен Лев ще пострада заради чужди лъжи (или некомпетентност).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 31.10.2008 14:16

Аз пък не съм съгласен много с атакуването на конкретни фирми по интернет страниците. Вярно, че електросоларните системи лъжат най- нагло, но не мисля, че с заклеймяването по форуми в интернет пространството ще се постигне добър резултат.
В момента по всички интернет форуми се плюе на воля по произволни фирми и хора и ефектът е иди доказвай, че нямаш сестра. Затова съм против плюенето по конкретни лица по форумите. Това става като да излежеш на покрива на къщата си в центъра на града и да викаш с пълно гърло "ЕДИ-КОЙ-СИ Е ПЕДААААЛ". В кокретния случай същия човек не може да излезе и той на ТВОЯ покрив и да се провикне на свой ред "НЕ СЪЪЪЪЪМ"... Остава да тръгне по улиците и да казва на всеки срещнат "Абе не съм педал, бе, не се шашкай..."
Та така, аз съм против принципа да се заклеймява конкретна конкурентна фирма в интернет, ако и да съм пострадал пряко от нейните действия... Днес ще е елктросоларни системи, утре ще се прекръстят на "ала-бала и сие" и пак ще продължат по същия начин.

За Златен лев - познаваш изпълнителя, просто не си знаел, че са те.
Колкото до информацията в статията - не е ясно дали това са данни, които е обещала соларната фирма, дали са интерпретации на Златен лев за пред техните инвеститори или за пред медиите или пък са свободни съчинения на авторът на статията. Ефектът винаги е такъв - изпълнителя завишава малко прогнозираната печалба, клиентът я завишава още малко, за да получи одобрението на неговите си инвеститори, журналистът прави преразказ по картинка и ето ти раздута статия...

А за специфичното производство, аз не съм много сигурен. В момента аз имам произведени 9200 квч за 11 месеца, което ще рече 1783 квч/квп за този период. Ако наистина увеличението от тракера ми е 35%, значи, че специфичното от статична конструкция ще е 1320 квч/квп, а още не съм затворил годината... тогава ще е почти 1400 квч/квп, а на всичко отгоре имам едно засенчване в следобедните часове на зимните месеци от близкия траф. В статията пише 175 МВч от 122 кВп, демек 1434 квч/квп, което не е чак толкова много над моя добив.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 31.10.2008 15:30

доста често разваления телефон е при журналиста, който по дефолт си няма хабер от материята за която пише
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 31.10.2008 18:43

Не съм съгласен, че трябва да си мълчим, когато някоя фирма започне да си лъжи клиентите. Доводите ми да два:

1. Мълчанието и примиряването с фактите си е чиста проба СТАДНО ПОВЕДЕНИЕ. Но аз не се чувствам овца от стадото. Напротив. Имам си собствено мнение и не се страхувам да го изкажа. Пък да става каквото ще става.

2. Привличането на клиенти с невярна информация е ФОРМА НА НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ. Това ми дава правото да се боря срещу нея с всички позволени от закона средства. И заклеймяването на форума е най-малкото, което може да се направи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 31.10.2008 19:00

Колкото до електропроизводството - 2008-а година е много по-добра от 2007-а. Единствената ми централа, която вече има месеци и от двете години, е PV01. Миналата година през август, септември и октомври е произвела 859 kWh, а тази година - 980 kWh. Ръста е 14%. Но не се надявай всяка година да е такава. И на мене ми се иска следващите 50 години да са като 2008-а, но ясно осъзнавам, че това е една голяма илюзия. Затова към момента съм по-склонен да вярвам на METEONORM и PVSYS и числата, които цитирам в предишния постинг, са от тях. Тоест моята информация се базира на конкретни и точни изчисления върху вече натрупани многогодишни бази данни с МТО информация. В същото време информацията в статията вероятно се базира на нечие почесване зад врата и поглеждане в тавана.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали