Въпрос за покривна ел.централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Въпрос за покривна ел.централа

Мнениеот Beboko » 22.08.2012 14:36

Хора моля ви, съобразявайте се с основните изисквания и етапи на инвестиционните проекти. Да се постигне съгласие между предлаганата стока и това което търси инвеститора. Щото има джапанки от 100 лв и от 1 лв. едните ще ги носи 100 години, другите 1 година.
Според мен може да се постигне и цена под 0,1Е/Вп, като инвеститора приеме някои особености на проекта (ако иска).
Има коли с 4 колела вдигат максимално допустимата скорост по пътищата на БГ но цените са от 1000 лв на старо , до няма таван.
Целия спор възникна от това:
"Някой пита за евтина централа някой отговаря, някой чул недочул вика ама няма климатик и ксенонови фарове."
Ако се нахвърлят модули втора употреба (Изкривени, одрани и т.н.) на ливадата и се свържат към някой инвертор, който е на разпродажба по складовете в Германия, ще тече ли тока???
Ще тече !!! Но дали това влиза в мирогледа на определен инвеститор това е друг въпрос, дали иска климатик или други екстри, това е друг въпрос (друга бира).
Ами ако няма път до обекта да влезе тира какво правим, Ферди с хеликоптер ли да ти докарам материалите.
Както казват старите хора "За всеки влак си има пътници".
Айде
Beboko

Мнениеот ferdy » 23.08.2012 19:55

Май си дойдохме на думата: без оглед да не се оферира по форумите и да не се заблуждава масовия читател. За мен спокойно, аз доставчик няма да си търся из форума, предпочитам личните впечатления.

А ако някой не е схванал защо се провежда този безумен диалог, нека заповяда на следващата сбирка на асоциацията ще му обясним.
ferdy

Мнениеот kostov » 10.09.2012 14:04

На мен пък темата ми е крайно интересна и изобщо ако се включат повече хора с повече конкретни мнения по въпроса ще стане и по-интересно.

@vanina,
Смятам че подхода ви за търсене на доставчик/изпълнител като цяло е грешен. Изберете си основното оборудване (модули, инвертори), ако не можете да го направите сама четете старателно форума или пийте едно кафе с някои от него. Желаещи да споделят опита си тук безплатно има предостатъчно.
На практика има 2-3 немски марки за инверторите и цената е фиксирана едва ли не от няколко години. За модулите изборът е безграничен и постоянно се появяват и изчезват марки и модели. Искайте оферта на сляпо за избраното оборудване от 10 фирми. Изберете си 3 на база предложението им и на база референции, идете вие в техния офис и се запознайте какво ще ви предложат и изобщо с какви хора си имате работа. От тук натам имате два избора:
1) фирмата, която сте избрали да ви направи инженеринг с използване на широкоразпространени компоненти, доставка (модули и инвертори по вече оферирани цени, другото според проекта) и изграждане и след това тя да издаде гаранция за централата ви
2) фирмата, която сте избрали да ви направи инженеринг и след това от последните 3 фирми да искате оферти за доставка и изграждане като в този случай всеки участник в инвестиционния процес си носи риска

Иначе като цяло за всичките ни проекти се налага да се правят огледи с цел да се установи текущото състояние било то на подстанции, централи, мрежи и т.н. само в този т.н. "соларен" бизнес се искат оферти на кило и масово хората питат за цена на ват все едно купуват домати.

@Beboko
Лично аз не виждам за 1 Euro/Wp, как ще стане работата и изобщо за какъв покрив се говори - наклонен/хоризонтален; стар/нов; изложение?
Ако приемем хипотетично, че говорим за 30 kWp на покрив с южен наклон и без ремонт и че модули+инвертори са ти преко сили 0.8 Euro/Wp DDP за това количество за BoS остава 0.2 Euro/Wp.
В случая за 6000 Евро трябва да се покрият:
-доставка на конструкция
-доставка на кабели
-доставка на ГРТ
-доставка шина, заземление и мълниезащита ако е необходима
-монтаж

Външната ти връзка дори да е до 50 метра ще ти стъпи на едни 500 лв за НН.
Нека специалистите по покривните конструкции да се изкажат компетено за цената на конструкцията и ще продължим.

На практика съм склонен да се съглася с Gio за цената 1.37 Euro/Wp и дори 1.30 Euro/Wp за централи около 200 kWp.
Що се отнася до авансовите плащания - срещу съответния финансов инструмент (акредитив или гаранция) може да се изгражда и с нула процента авансово плащане. Изобщо за какъв риск става въпрос в случая?

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот Beboko » 11.09.2012 17:38

kostov написа:На мен пък темата ми е крайно интересна и изобщо ако се включат повече хора с повече конкретни мнения по въпроса ще стане и по-интересно.

@Beboko
Лично аз не виждам за 1 Euro/Wp, как ще стане работата и изобщо за какъв покрив се говори - наклонен/хоризонтален; стар/нов; изложение?
Ако приемем хипотетично, че говорим за 30 kWp на покрив с южен наклон и без ремонт и че модули+инвертори са ти преко сили 0.8 Euro/Wp DDP за това количество за BoS остава 0.2 Euro/Wp.
В случая за 6000 Евро трябва да се покрият:
-доставка на конструкция
-доставка на кабели
-доставка на ГРТ
-доставка шина, заземление и мълниезащита ако е необходима
-монтаж

Външната ти връзка дори да е до 50 метра ще ти стъпи на едни 500 лв за НН.
Нека специалистите по покривните конструкции да се изкажат компетено за цената на конструкцията и ще продължим.

На практика съм склонен да се съглася с Gio за цената 1.37 Euro/Wp и дори 1.30 Euro/Wp за централи около 200 kWp.
Що се отнася до авансовите плащания - срещу съответния финансов инструмент (акредитив или гаранция) може да се изгражда и с нула процента авансово плащане. Изобщо за какъв риск става въпрос в случая?
Костов

И според теб колко кабел влиза в покривна централа 30 kWp - 200м солар кабел са много. и около 20 -30м от инвертор до ГРТ. А има и инвертори за Без ГРТ направо на електромет. А даже и на Gio със супер специалните инвертори се връзва схемата. На покрив инвестиционните разходи са много по - малко.
А ако инвеститора иска към копчето да пришие балтон - си е негов проблем.
Ако имам конструкция - НЕМСКА за покрив (made in Germany)- 0.08 E/Wp - но кои са специалистите за покривни конструкции е големия въпрос?
Някой които да изсипе тонове желязо и да поиска една шапка пари за проект.
Моля правете разлика от това което върши работа и има ли нужда от допълнителни разходи заради некомпетентността на .............

И т.н.
Специално за 200 kWp - може под 0,9 вече за Wp . (С килата домати и краставици си прав).
Beboko

Мнениеот Day Energy » 12.09.2012 02:17

всички сте прави, едните погледнато от перспективата на работещ/функциониращ пазар, защитавайки търговските принципи, а не крайни клиенти "всичко можещи разбирачи, търсачи на непосилните усещания", а другите като Бебоко близко до истината на НН, без много увъртания и с прецизирана конструкция (нужно или не "made in Germany");

проблемът е, че "направи си сам" и до ,90 EUR/Wp да слезем, към днешна дата положителни парични потоци няма;

EUR/USD ако си поиграе малко, може модулите да тръгнат към ,40 EUR/Wp и пак ще има "сбирка", и ще се говори за намалели разходи... и така... гарантирано от ДКЕВР;

DN
Day Energy

Мнениеот nasodj » 12.09.2012 09:25

Day Energy написа:проблемът е, че "направи си сам" и до ,90 EUR/Wp да слезем, към днешна дата положителни парични потоци няма;

EUR/USD ако си поиграе малко, може модулите да тръгнат към ,40 EUR/Wp и пак ще има "сбирка", и ще се говори за намалели разходи... и така... гарантирано от ДКЕВР;

DN

От решенията на ДКЕВР досега полза имаха само големите инвеститори, които имаха възможност да получат добра доходност срещу относително малък риск.
Никой не мисли как може от този бизнес държавата да развие нови работни места и приходи от данъци (пример за това е Дания и Англия, където се инсталират само малки покривни централи). Всичко друго води до катастрофални сценарии и убиване на този бизнес.

И за това са виновни както сегашните, така и всички управляващи досега. Но кой ги избира .Не сме ли ние самите. Затова не трябва да се вини само ДКЕВР за сегашното положение, а цялото гражданско общество или т.нар. липса на такова общество. Затова не виждам кога и тука ще бъдем като в Дания и Англия например, където управляващите са се учили последните 50-60 години да вземат правилните решения. Липсата на единна позиция по важните въпроси е проблема на България, не управляващите я. Защото не трябва да се забравя, че те са избрани от народа и по-всяко време може да загубят доверието в него.
nasodj

Мнениеот KD Solar » 12.09.2012 11:22

Beboko написа:Някой които да изсипе тонове желязо и да поиска една шапка пари за проект.
Моля правете разлика от това което върши работа и има ли нужда от допълнителни разходи заради некомпетентността на .............

Много си прав.
При тези изкупни цени и цени на модули и метали.

Ако имам покрив с 10 градусов наклон, защо да издигам грозна, тежка, скъпа и още какво ли не конструкция?
Кога цената на конструкцията, укрепването, труда и после неспокойния ми сън ще се изплати?
И дали това нещо няма да литне, защото "майстор Сръчко" си е оставил ръцете и г...?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот nasodj » 12.09.2012 12:47

Това е цената, въз основа на китайските соларни клетки, направени в малки цехчета (DIY). Осъзнавам, че това е основната цена. Аз не споря, че много хора инсталират боклуци на високи цени. Проблемът е причинен от прекомерните разходи за инсталиране на качествени компоненти . Хората виждат в това сделка, което в действителност не е. Разходите за добра инсталация са прекомерно високи, така че за каубоите това е лесен начин да изкарат допълнително.
Дали това е по тяхна вина? или на инвеститора? Винаги когато има високи цени за даден продукт, винаги ще има други каубои за подбиване на цените. И двамата са виновни.

Така че решението е?

Е, ако питате мен, това е са по-ниски цени. Мога да си купя акции с 6% възвращаемост. Solar ~ 10% ще изплати инвестицията за 15 години. Почти ....

Знам, че трябва да инвеститора да се отърве от каубоите инсталатори.

За мен има два вида каубои

1) Първите правят задоволителни централи на (очевидно)добра цена

2) Вторите си вършат прекалено добре работата при максималната цена, която може да постигнат.

Знам, че има и изключения.
nasodj

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 15:36

А аз ви гледам сеира и стоя отстрани, но сега ще задам един ключов въпрос към колегата с едноевроеата централа:

Ти някога правил ли си наистина някаква централа или само си правиш вятър на устата?

Бих казал че не си правил, защото ако беше, щеше да пееш друга песен. Разликата между теоретиците и практиците е тази, че теоретиците правят калкулация с 10 измислени реда, а практиците с 300 реални реда (просто защото са го виждали и го знаят). Практиците например знаят, че едно предпазителче от 10 стотинки може да струва 50 лева, защото в тази цена е включено еднодневно разкарване из целия град, защото точно това предпазителоче се е свършило по всичките магазини едновременно. Или пък например (това по реален случай) 100-200 дупки могат да струват 5000 лева, защото се оказва че стоманата на покрива е някаква специална и троши и изтъпява свредла и след няколко часа и десетки свредла се стига до извода, че трябва да се купят специални твърдосплавни скъпи ванадиеви свредла, и дори и те се изтъпяват и чупят и докато се снабдим с необходимата бройка обиколихме всички магазини на пловдив и околните градове и през това време 10-15 човека стояха без работа почти два дена и като цяло 200 дупки наистина ни излязоха повече от 5000 лева, а в калкулацията въобще ги нямаше, защото ги мислехме за дреболия. Да не разказвам за други подобни случай, в които един или друг недооценен фактор е нанасял щети на монтажника с хиляди или дори десетки хиляди левове.

И ако наистина беше правил централа, щеше да знаеш че план А никога не се получава. Не се получава и план B. Ще си доволен, ако се получи с план C или D и планираната ти печалба намалее само с 20%.

И ако теоретиците всичко това не го осъзнават, поне да не плещят глупости по форумите и да разсмиват сериозните хора. А ако случайно теоретиците се мислят за много умни и че това няма да се случи с тях, то тогава ще кажа че освен всичко друго, са и много наивни. С извинение за употребените думи, но това е голата истина. Аз централа за мене си лично направих и не можах да я смъкна под 1.5 EUR/Wp, а някъде някой ми теоретизира, че и спор води с една камара специалисти от бранша, направили стотици централи и познаващи всеки един аспект до най-малки подробности.

Модулчета с евтини соларни клетки, правени в гараж - ха-ха-ха. Голям мечтател. Бас ловя, че досега не си направил дори и 1 модул. Убеден съм, че досега не си запоил дори и 1 клетка, без да я счупиш, защото тука също има чалъм. Ако всичко това го беше направил поне веднъж, съвсем друга песен щеше да пееш. Не си ли помисли, че други може би също са минали по твоя път 5 или 10 години преди тебе?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Beboko » 25.09.2012 20:13

Никой не е виновен че не може да управляваш риска по проектите си (Не можеш да разпробиеш някакви отвори) ! ! !

Това е предимството на някои компании пред други (пробиваме дупки всякакви)
Beboko

Мнениеот Mateev » 28.09.2012 01:29

Beboko написа:Това е предимството на някои компании пред други (пробиваме дупки всякакви)

Това е недостатъка на някои компании (рязтягат локуми всякакви) .................

Днес управителния съвет на БСА бяхме на съвещание в Габрото и всички имахме редкия шанс да видим пристигането на един модул, натрошен по причина силно огъване в резултат на топлинни разширения. Та стана на въпрос за "специалиста-проектант", който вероятно не е знаел че желязото и алуминия имат различен коефициент на топлинно разширение, в резултат на което е проектирал централа със "самотрошащи се модули". Та сега като ти гледам разсъжденията и мислите, това ми напомни и за проектантите, които едно време проектираха централи за 2500 лв. и които също като тебе разтягаха локуми по форумите...............

Та прави централи по твоята си цена и твоя си начин, но ако утре някой клиент те изтипоса на страниците на форума като поредния некадърник с голямо самочувствие, сърди се само на себе си.

ПС: Не те познавам и нямам никакво мнение за тебе и за централите, които строиш. Склонен съм обаче да си мисля, че си поредния локумджия стил Семерджиев, защото ако в думите ти имаше поне капка истина, досега да беше извадил цифри и да ни беше убедил в правотата си. Ако обаче се окаже, че съм грешал, и наистина може да бъде построена толкова евтина централа, бъди сигурен, че публично ще ти се извиня. Та от тук нататък отношението на хората във форума към тебе и към твоите локуми е само в твоите ръце. Решавай какво да правиш.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 30.09.2012 19:06

Mateev написа:.....проектантите, които едно време проектираха централи за 2500 лв. и които също като тебе разтягаха локуми по форумите...............

В някой случай сумата няма значение и не означава, че един проект за 2 500лв е "по-калпав" от този за 15 000лв.
Примери имам много, но да не влизам в детайли.
Познавам г-н Матеев, но още по-добре познавам Beboko.
Много добре познавам проектите и способностите на последния.
Много добре знам, какви ги е "ял" и че е бърсал лайната на самозабравили се проектанти, които взимаха 15 000лв.
Проектанти, които правеха проектите тип "копи - пейст", които след DC таблото обединяват цялата мощност и я вкарват на един вход към инвертор SMA SMC10000TL със 4мм соларен кабел. И това беше масова практика при тях.

Ценрталите са като колите - има Дачия за 14000лв, има и Ауди за 140 000лв.
Едните са доволни, че се придвижват от една точка до друга, за другите е въпрос на престиж да карат такава кола. И това, че едната струва 140 000 лв не означава, че не се поврежда и не изисква подръжка. Често се плаща само за имиджа на името, а понякога по-малките производители често си изпипват работата по-добре от "големите".
Банките са наясно, че в момента централа на цена над ...Еуро/Wp няма как да се изплати и не финансират над тази цена.
Обстоятелствата и обстановката изисква да се изстисква максимума и да се строят централите на разумни и не излишно надути цени.
И кой е виновен, че при сегашните изкупни цени, централа, изградена със Sharp модули няма да се изплати за 10г.?

Стига чешане на пръстите и размиване на темите.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 04.10.2012 19:52

Всеки получава това, за което си плати. То и Трабанта е кола и определено си има своите почитатели. И те дори разпалено обясняват колко сполучлива сделка са направили и какви големи екстри са получили, като например:
1. Сам мога да си направя основен ремонт на двигателя, и то по време на път
2. Мога сам да си я тикам, докато запали
3. И ако знаеш колко широко е вътре..............
4. И какъв огромен пепелник има............

Въобще екстрите нямат край..........

ПС: Това по истински случай.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали