Тецове захранвани с слънчева енергия?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Тецове захранвани с слънчева енергия?

Мнениеот Eduard Borvski » 13.12.2009 17:53

Знам че подобна технология е почти невъзможно да се случи в България, на ми е интересно да чуя вашето мнение за това: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_tower
Обикновения ТЕЦ се изплаща за около 2-3 години/зависимост от начина на финансиране/, а много ми е интересно ако се захранва с слънчева енергия, дали ще важът цените за ВЕИ? Или по-точно: 0.755 лв. без ДДС за kWh електричество, произведено от фотоволтаични централи над 5 МW. Захранването е същото, но технологията е друга, достатъчен повод да те отрежат чиновниците....
Последна промяна Eduard Borvski на 14.12.2009 15:26, променена общо 1 път
Eduard Borvski

Мнениеот DanielDimov » 13.12.2009 19:18

преференциалната цена в момента 755 лв/MWh е САМО за ФОТОВОЛТАИЦИ

термалните слънчеви електроцентрали каквито са слънчевите кули (всички видове), термичните тръбопроводи и стърлинг генераторите не са фотоволтаици и не се финансират по тази тарифа. ако някой има интерес да строи термична слънчева централа в България ще трябва да се пребори с огромна бюрокрация за да му дадат специална цена или ще трябва да продава на продажните цени които са в момента (мисля че е около 80 лв/MWh)
DanielDimov

Мнениеот ferdy » 13.12.2009 23:46

Правилно, цена за такава енергия се иска индивидуално, минавали сме процедурата в ДКЕВР и не е много лесно да се постигне, но не е и невъзможно.
ferdy

Мнениеот EPetkov » 16.12.2009 10:32

Bulgarianproject разрови се във всичките писаници и документи за ВЕИ които са издадени от правителствата в това число и АЕЕ в последните 5-6 години и ще разбереш дали може или неможе и какво ще получиш.
Мога да ти кажа че това ще е ходене по мъките, ама голямо ходене ако си намислил да правиш нещо такова.
Ейй тук виж http://www.seea.government.bg/.
Хахахах хакнатата страница на АЕЕ.
EPetkov

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали