Чете ли се закона, като дявола Евангелието? чл. 24

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот eceo » 20.06.2011 17:48

1. Не съм инвеститор, проектант съм, казах го по-горе.
2. Много добре знам какво е kW и kWp
3. За разлика от много други тук, имам няколко проектирани от мен централи, които в момента работят
4. Нито потвърждавам, нито отричам , че става въпрос за тази централа.
5. Имам право да запазя проектантската етика и да не коментирам обектите които съм проектирал, а също и имената на инвеститорите.
6. Аз приключвам с темата, защото тук стана заяждане на лична основа и обиждане. Темата се разводни и мишоците изкочиха да си избиват комплексите.
7. Имам да проектирам още няколко мегаватови централи и нямам време за излишно спорене....

Останете си със здраве и повече усмивки, злобата на никой не помага. Успех на всички в начинанията!
eceo

Мнениеот Lupus » 20.06.2011 19:25

eceo написа:1. Не съм инвеститор, проектант съм, казах го по-горе.
3. За разлика от много други тук, имам няколко проектирани от мен централи, които в момента работят
5. Имам право да запазя проектантската етика и да не коментирам обектите които съм проектирал, а също и имената на инвеститорите.
6. Аз приключвам с темата, защото тук стана заяждане на лична основа и обиждане. Темата се разводни и мишоците изкочиха да си избиват комплексите.
7. Имам да проектирам още няколко мегаватови централи и нямам време за излишно спорене....

Останете си със здраве и повече усмивки, злобата на никой не помага. Успех на всички в начинанията!

Жалко е, че се разделяме с най-мегаватовия проектант на форума, но работата иска жертви.
Бъди здрав! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот eceo » 20.06.2011 20:43

Lupus написа:
eceo написа:1. Не съм инвеститор, проектант съм, казах го по-горе.

Жалко е, че се разделяме с най-мегаватовия проектант на форума, но работата иска жертви.
Бъди здрав! :D

Нямам намерение да се доказвам, ни най-малко на теб. Там където трябва, аз съм се доказал. Бъди и ти здрав!
eceo

Мнениеот Lupus » 20.06.2011 21:18

eceo написа:....
Нямам намерение да се доказвам, ни най-малко на теб. Там където трябва, аз съм се доказал. Бъди и ти здрав!

И не е необходимо! Доказателства с думи се приемат само във философията (под условие). В реалния живот нещата се доказват с факти. Едно нещо или го има и ти, като негов създател не се срамуваш да го покажеш или е само плод на "мокри сънища". Но както казва един приятел: "Не се притеснявай, изпира се."
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот eceo » 20.06.2011 21:37

Lupus написа:

И не е необходимо! Доказателства с думи се приемат само във философията (под условие). В реалния живот нещата се доказват с факти. Едно нещо или го има и ти, като негов създател не се срамуваш да го покажеш или е само плод на "мокри сънища". Но както казва един приятел: "Не се притеснявай, изпира се."

Не мога да давам информация за обектите, инвеститорите и т.н. Говоря ти за проектантска етика. Повече от вас тук са инвеститори и може свободно да си разменяте информация. Аз съм само проектант и не мога да доставям информация на трети лица. Не че не искам, нямам право. Тук се говори за проекти, за централи, купуване, продаване, препродаване и т.н. Иначе мога да ти кажа много информации за работещи централи, такива които се проектират и които ще се проектират. И не си мисли, че са мокри сънища. Ще дойде ден в който и аз ще мога да ти покажа, и не само на теб, а и на всички тук, работещи централи, но нека мине време и нещата се уталожат малко. Иначе с удоволствие мога да давам съвети и да обменям опит с вас. Бъдете здрави.
eceo

Мнениеот Lupus » 20.06.2011 21:59

eceo написа:
Lupus написа:

Не мога да давам информация за обектите, инвеститорите и т.н. Говоря ти за проектантска етика. Повече от вас тук са инвеститори и може свободно да си разменяте информация. Аз съм само проектант и не мога да доставям информация на трети лица. Не че не искам, нямам право. Тук се говори за проекти, за централи, купуване, продаване, препродаване и т.н. Иначе мога да ти кажа много информации за работещи централи, такива които се проектират и които ще се проектират. И не си мисли, че са мокри сънища. Ще дойде ден в който и аз ще мога да ти покажа, и не само на теб, а и на всички тук, работещи централи, но нека мине време и нещата се уталожат малко. Иначе с удоволствие мога да давам съвети и да обменям опит с вас. Бъдете здрави.

Да, разбирам те и не се заяждам Мога да приема позицията ти, ако не беше тази изцепка:
eceo написа:.....Докато някои си чешат езиците тук и се правят на разбирачи, други пускаме централи. Който не вярва, че сме пуснали такава централа, го забирам за негова сметка и го водя на място. Поема разходи за път, храна и комисионната ми за деня.

Вярно е, че и тук има хора, които си чешат езиците, но болшинството от пишещите си разбират от работата. И такова изказване е доста обидно!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот eceo » 20.06.2011 22:32

Lupus написа:
eceo написа:
Lupus написа:

Да, разбирам те и не се заяждам Мога да приема позицията ти, ако не беше тази изцепка:
eceo написа:.....Докато някои си чешат езиците тук и се правят на разбирачи, други пускаме централи. Който не вярва, че сме пуснали такава централа, го забирам за негова сметка и го водя на място. Поема разходи за път, храна и комисионната ми за деня.

Вярно е, че и тук има хора, които си чешат езиците, но болшинството от пишещите си разбират от работата. И такова изказване е доста обидно!

Тази изцепка беше провокирана от това твое изказване
Lupus написа: Сериозно ли говориш? Бат'Бойко ли я откри?
Защо не те видяхме по новините? Very Happy

Това ако не е чесане, здраве му кажи. Никой не искам да обидя, нито съм обидил. Вие първи започнахте с подигравките и това кой пиел ракия и кво говорил. Да не казвам за "мокрите сънища" и т.н. Темата за мен приключи, ако някой се е засегнал, да ме прощава.
eceo

Мнениеот Miro » 20.06.2011 23:27

Колеги, дайте по-малко да вадим пишките и повече да си помагаме. Началото на темата беше добро, тъй като мерната единица в закона наистина създава предпоставки за тълкуване. В случая ЕРП-тата има вероятност да я тълкуват в своя полза, като 200,005 kWp ще минават в горната категория.

Лошото е, че тука каквото и тълкуване да направим, то няма да е това на ЕРП-то и на ДКЕВР. Може би е редно като асоциация да потърсим официален отговор на въпроса коя мощност се взима предвид - на PV генератора при STC, на инверторния блок или в точката за присъдиняване... макар че това последното го изключвам.
Miro

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 21.06.2011 00:12

темата е повече от интересна, защото законодателя не я разбира и съответно не предлага еднозначно решение;

- един прост пример е становището за такса за строително разрешение - дори и 2х5МВп при Сбор да вземем за пример: тук от общината говорят за такси на базата строително разрешение при инсталирана мощност 5000КВ, а не 5000КВп

- от друга страна проектантите и инж. XYZ разпределят и работят къде в КВ къде в КВп - объркващо!

Общината си е дала обаче тарифа на КВ и си знае - за 1 КВ взимам толкова БГН - ама един КВ че не е един КВп ... знае ли се, не се ли знае...

- Germany EPC, като изпълнител фактурират в КВп - макар че поемат гаранции за КВп на инсталиран по строително разрешение КВ (но не им е достатъчно известно)...

- опираме до ЕВН - тук вече се изправя кривата и нещата си идват къде на място къде не...

DN
Day Energy

Re: Day Energy

Мнениеот eceo » 21.06.2011 00:35

Day Energy написа:...

Общината си е дала обаче тарифа на КВ и си знае - за 1 КВ взимам толкова БГН - ама един КВ че не е един КВп ... знае ли се, не се ли знае...
...

Ето за това и аз говорех. Защото като иска такса за 5000kW, но за да ги постигнем, ние ще направим централата примерно 5200kWp, и тогава някой чиновник ти казва, аааа тук има 200kW отгоре и ти иска още пари или както в случая с 200kW, отиваш в друга графа.... А в закона ясно пише, 200kW, не 200kWp, което си е разлика и то такава, че да отчете всички загуби до точката на присъединяване..... Темата съм я пуснал, не защото няма какво да правя и искам да си разсъждавам, или защото не знам какво е kW и kWp, а защото в практиката се сблъсквам с такива тълкувания, и рано или късно всеки един от нас, може да се сблъска с това нещо. И ако при малките централи разликата не е фрапираща, то при мегаватовите става доста интересно. Благодаря за вниманието!
eceo

Мнениеот alabala963 » 21.06.2011 02:35

eceo,
На всякъде в постовете ти при разсъжденията си не цитираш правилно закона, а само в първия пост когато цитираш чл. 23. Пример:
"..... А в закона ясно пише, 200kW, не 200kWp, ......" Коректното е " .... А в закона ясно пише: - обща инсталирана мощност до 200 kW включително."
Навсякъде пропускаш думите обща инсталирана мощност до ...., може би от там идва и объркването ти, а и на всички общински, ЕРП и т.п институции.
Темата, която поставяш е хубава и не бива да спираме до тук заради "странични шумове" :).
Не се засягай, когато друг е на различно от твоето мнение, това е само една друга гледна точка, нищо друго.

А за тролчетата във форума, които се заяждат, някъде бяхме писали, че най-доброто лекарство е да не им отговаряме.
Аватар
alabala963

Мнениеот eceo » 21.06.2011 10:50

alabala963 написа:eceo,
На всякъде в постовете ти при разсъжденията си не цитираш правилно закона, а само в първия пост когато цитираш чл. 23. Пример:
"..... А в закона ясно пише, 200kW, не 200kWp, ......" Коректното е " .... А в закона ясно пише: - обща инсталирана мощност до 200 kW включително."
Навсякъде пропускаш думите обща инсталирана мощност до ...., може би от там идва и объркването ти, а и на всички общински, ЕРП и т.п институции.
Темата, която поставяш е хубава и не бива да спираме до тук заради "странични шумове" :).
Не се засягай, когато друг е на различно от твоето мнение, това е само една друга гледна точка, нищо друго.

А за тролчетата във форума, които се заяждат, някъде бяхме писали, че най-доброто лекарство е да не им отговаряме.

Здравей,
За пореден път подчертавам, че не аз се бъркам, а разните му институции. Аз разбирам какво искат да кажат с тази мощност. Не съм против различното мнение,а против обидите на разните му "тролчета".
eceo

Мнениеот Lupus » 21.06.2011 19:29

Lupus написа:
eceo написа:Колега, Вие се съмнявате в моите познания по слънчеви електроцентрали ли? Пак не сте ме разбрал, аз много добре знам какво е киловат, ват, и ватпик, но казвам как може да се тълкува закона, написан по този начин. И ако се съмнявате в моите познания, само ще Ви кажа, че преди 2 седмици пуснах централа по мой проект, която има инсталирана мощност 10MWp, за такава някои хора не са и мечтали да направят проект, камо ли да видят реализирана на живо, но както и да е. Живи и здрави.

Сериозно ли говориш? Бат'Бойко ли я откри?
Защо не те видяхме по новините? :D

@eceo,
Дължа Ви извинение, ако този пост Ви е засегнал. Мисля, че за всеки непредубеден читател на форума е кристално ясно, че това е шега и с какво, и с кого се шегувам. :)

alabala963 написа:(Инсталирани kW)=(kWp). В закона е посочено българското наименование на "пик", а именно максималната инсталирана мощност, като тя не може да бъде по-голяма от "пиковата" естествено.

В това се крие цялото обяснение на нещата. В българското законодателство, касаещо ВЕИ, не се ползва мерната единица KWp за инсталирана мощност на фотоволтаични панели. Това е разбираемо, тъй като тя не е в системата SI. Цялата тая дискусия ми изглежда просто като мозъчно упражнение, лишено от всякаква правна логика. Нека eceo даде конретен пример къде е възникнал дефакто такъв казус. Друг (и според мен по-сериозен) е въпроса, че в закона липсват дефиниции на понятията "инсталирана мощност", "присъединителна мощност", "максимална мощност". Забелязал съм, че и в други наши закони липсват легални дефиниции на ползваните понятия, мерни единици, термини и съкращения и други, които биха породили различни тълкувания.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petyostoev » 21.06.2011 22:26

Ами като са ни предлагали преди 20 години да се преведат немските закони и да се гласуват от НС , никой тогава не се е съгласил,защото какво щяха да правят през тези двайсетина и май и повече ще станат годинки?
Е как,ние сме по велики!!!!!!!!!Те ще ни учат нас!!!!!!
Никога не съм уважавал плагиатството,но май по добре щеше да бъде и тези загубени две десетилетия, а може би и повече,нямаше да ги има и активната възраст на повечето от нас ,щеше да изглежда по друг начин.
petyostoev

Предишна

Назад към Нормативни документи