Tokio написа:Пак некоректна анкета.... аз например не мисля, че за всичко трябва да търсим помощ от държавата. Достатъчно е само да не ни пречи.
Точно за това говорим. Но трябва да има държавна политика, която да казва да речем - да, приоритет са ни малките централи, затова там ще облекчим процедурата по присъединяване и няма да искаме съгласуване със Светия Синод за да се присъедини централата. И поне според мен трябва да има държавна политика, която да брани нашите интереси както поотделно в качеството ни на инвеститори, така и общо в качеството ни на потребители.
Не е в мой интерес да дойде голям инвеститор от Испания, Русия или нам-си-къде и да построи 5 MWp ФвЕЦ, като наеме 2-3 души оперативен персонал, прибере си парите от скъпия ток и си ги изнесе от България. Ние спокойно ще можем да се чувстваме издоени... едно с цената, която сме му платили, второ със загубите по трасето (малките се присъединяват директно на страна НН и загубите са сведени до минимум, докато с големите централи имаш цифра загуби от пренос и преобразуване достигащи до 10%), трето с пропуснатите ползи от това, ако парите бяха останали в България и бяха генерирали някакъв оборот.... Както би се случило, ако се даде някаква подкрепа на домакинствата да си сложат малка централка на покрива, която да им даде минимален, но сигурен доход...
Така че държавата трябва да пречи, но с мярка... и трябва да знае къде да помогне и къде да попречи.