Приоритетни PV централи

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Кои фотоволтаични инсталации трябва да бъдат стимулирани от държавата?

Малки (0-5 kWp)
4
12%
Средни (6-100 kWp)
9
26%
Големи (над 100 kWp)
0
Няма гласували
Малки и средни
17
50%
Всички
4
12%

Общо гласове : 34

Приоритетни PV централи

Мнениеот Miro » 13.09.2009 15:01

В този форум много пъти сме си писали за това каква трябва да бъде държавната политика в областта на фотоволтаичните централи. Днес реших да пусна няколко анкети за да видим всички какви са ни нагласите тук в този форум като представителна извадка от PV ентусиастите в България и дали можем да се обединим около общи цели, които после да подкрепим с конкретни предложения към законодателя така, щото тези цели да станат факт в близко бъдеще.

Първата анкета е на тема размер на фотоволтаичните централи.
Miro

Мнениеот ferdy » 13.09.2009 18:15

Малки и средни.
ferdy

Мнениеот topsolar » 13.09.2009 21:02

Обърнете внимание в Гърция как е ? Централите са до 20 кW или до 100 кW.
topsolar

Мнениеот Tokio » 13.09.2009 21:55

Пак некоректна анкета.... аз например не мисля, че за всичко трябва да търсим помощ от държавата. Достатъчно е само да не ни пречи.
Tokio

Мнениеот Lupus » 13.09.2009 22:09

Tokio написа:Пак некоректна анкета.... аз например не мисля, че за всичко трябва да търсим помощ от държавата. Достатъчно е само да не ни пречи.

Защо помощ??? Това си е нейно задължение!
Кой е поел ангажимента за 16% електроенергия от ВЕИ - аз, ти или държавата? Някой мен да ме е питал дали съм готов да плащам скъп ток? И то при положения, че мощни икономики като американската не са подписали даже протокола от Киото? Защо трябва бедна България да плаща сметката на богата Америка?
Имаш ли смислен отговор на тези въпроси?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 13.09.2009 23:15

Tokio написа:Пак некоректна анкета.... аз например не мисля, че за всичко трябва да търсим помощ от държавата. Достатъчно е само да не ни пречи.

Точно за това говорим. Но трябва да има държавна политика, която да казва да речем - да, приоритет са ни малките централи, затова там ще облекчим процедурата по присъединяване и няма да искаме съгласуване със Светия Синод за да се присъедини централата. И поне според мен трябва да има държавна политика, която да брани нашите интереси както поотделно в качеството ни на инвеститори, така и общо в качеството ни на потребители.

Не е в мой интерес да дойде голям инвеститор от Испания, Русия или нам-си-къде и да построи 5 MWp ФвЕЦ, като наеме 2-3 души оперативен персонал, прибере си парите от скъпия ток и си ги изнесе от България. Ние спокойно ще можем да се чувстваме издоени... едно с цената, която сме му платили, второ със загубите по трасето (малките се присъединяват директно на страна НН и загубите са сведени до минимум, докато с големите централи имаш цифра загуби от пренос и преобразуване достигащи до 10%), трето с пропуснатите ползи от това, ако парите бяха останали в България и бяха генерирали някакъв оборот.... Както би се случило, ако се даде някаква подкрепа на домакинствата да си сложат малка централка на покрива, която да им даде минимален, но сигурен доход...

Така че държавата трябва да пречи, но с мярка... и трябва да знае къде да помогне и къде да попречи.
Miro

Мнениеот Ivan Buzov » 14.09.2009 11:40

Малки и средни. Така като се натрупат достатъчно производители в един момент можем да искаме и приспадане на такса пренос за потребителите. Пък тогава да видим как ще казват, че заради ВЕИ се увеличава тока. Представете си град с 30000 човека и всички покриви с ФЕЦ. Представете си общински център за съхраняване на енергия(развитието на тази част става все по-бързо) или обектно съхраняване на енергия. Дали монополистите ще имат тогава такова влияние? Дали някой ще им обърне тогава някакво внимание от битовите потребители в райони с ниско застрояване? И дали някой ще ме води като потребителска единица в маркетинговите си планове при определянето на пазара на енергия?
Определено управлението от диспечери ще бъде затруднено, но за какви трудности става на въпрос във време когато дистанционното управление и автоматизация не е проблем.
По-този начин по-бързо ще се стигне до енергонезависими обекти чрез прилагане на ВЕИ(а нали реално това са целите в международните договори).
Ivan Buzov

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ