Бунтът и ние

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Бунтът и ние

Мнениеот X5 » 08.03.2013 23:29

Кое според теб е измислен пример-кражбите на ток?
Или това кой го плаща ?
X5

Мнениеот Lupus » 08.03.2013 23:40

Хич не е измислен примера!!!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 08.03.2013 23:57

Погледнете си сметките за септември, октомври и ноември месеци. При увеличение на тока с 13% сметките се движеха между 70 - 100 лева. Тогава циганите не крадяха ли?
venkap

Мнениеот Lupus » 09.03.2013 00:02

venkap написа:Погледнете си сметките за септември, октомври и ноември месеци. При увеличение на тока с 13% сметките се движеха между 70 - 100 лева. Тогава циганите не крадяха ли?

Те си крадат винаги. Но както сам каза в предишния си пост сметките в тези месеци са били "прогнозни". Отчитане не е имало. А после виждайки си хала, ЕТП-тата са "напомпали" електромерите, за да си избият загубите.
И хайде да не се опитваш да ни правиш на абдали, а? Това, че ядем марули, съвсем не означава, че пасем и трева!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 09.03.2013 00:42

Lupus написа:
venkap написа:Погледнете си сметките за септември, октомври и ноември месеци. При увеличение на тока с 13% сметките се движеха между 70 - 100 лева. Тогава циганите не крадяха ли?

Те си крадат винаги. Но както сам каза в предишния си пост сметките в тези месеци са били "прогнозни". Отчитане не е имало. А после виждайки си хала, ЕТП-тата са "напомпали" електромерите, за да си избият загубите.
И хайде да не се опитваш да ни правиш на абдали, а? Това, че ядем марули, съвсем не означава, че пасем и трева!

Не се опитвам да ви правя на абдали, а се опитвам да ви предпазя... Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.
Стига с тази ксенофобия. Кражбите от циганите с цялата си масовост е аматьорска дейност, спрямо рафинираното и трудно установимо крадене от българите. Ако, Х5 покаже черно на бяло, че от 100 единици, 30 са несъбираеми, ще ви се извиня незабавно!
venkap

Мнениеот Lupus » 09.03.2013 00:48

Какво да доказва? Официално признатите загуби при преноса са само 15%. А тия от кражбите? Ето ти ги до тук 30% и нарастват! Мрежата деградира и загубите нарастват, защото няма адекватна поддръжка и реновиране. А с "Бай Мангал" никой вече не се занимава, защото избори идат!
Имам усещането, цялата мрежа в последните дни се клати като презряла кайсия - ха я бутнеш, ха падна!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 09.03.2013 01:16

venkap написа:Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.

Както винаги, когато е зададен логичен въпрос, подкрепящите противоположното невярно становище, в случая "напомпаните" софтуерно сметки, отклоняват темата нанякъде, само и само да не признаят - да, твърдението ми е неиздържано спрямо фактите. Нека не търсим причината там, където тя не е - от това само може да загубим, пропускайки установяването на наистина важните факти. Основните кражби не са от циганите - те крадат на дребно, както правят това и българите. Когато обаче се вижда кражбата на милиард годишно в енергетиката и никой нищо не предприема- това е страшното.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот lz1wvm » 09.03.2013 01:45

venkap написа: Идеята да се "помпят" не издържа и по друга причина. Всеки киловат електроенергия закупен от Обществения доставчик е надлежно документиран. По същият начин е документирана и енергията от ВЕИ. Няма как да продадеш нещо, което нямаш. Ако сметките са изкуствено напомпани 200-300%, ще излезе че електроразпределителните дружества генерират електроенергия. Че са алчни, алчни са, но не са глупави, защото затова биха загубили лиценза си.

venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот venkap » 09.03.2013 10:15

agro написа:
venkap написа:Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.

Както винаги, когато е зададен логичен въпрос, подкрепящите противоположното невярно становище, в случая "напомпаните" софтуерно сметки, отклоняват темата нанякъде, само и само да не признаят - да, твърдението ми е неиздържано спрямо фактите. Нека не търсим причината там, където тя не е - от това само може да загубим, пропускайки установяването на наистина важните факти. Основните кражби не са от циганите - те крадат на дребно, както правят това и българите. Когато обаче се вижда кражбата на милиард годишно в енергетиката и никой нищо не предприема- това е страшното.

Благодаря, agro! Благодаря, най-вече в заключителната констатация, в която е разковничето.
От известно време смятам, че "изравнителния" период на сметките не е избран случайно, а напълно целенасочен и премерен ход. Електроразпределителните дружества вече направиха един несполучлив опит за закупуване на НЕК по времето на Красимир Първанов, който в последствие беше изгонен от Трайчо Трайков, макар и по друг повод. Само два гласа, тогава, спасиха НЕК. Сега съм обеден, че след аферата "Белене", НЕК ще бъде продаден с "Язовири и каскади" и тогава, както се казва "дупе да ние яко".
lz1wvm написа:venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...

lz1wvm, това са законите на физиката. Не може изнесения електромер, да отчита повече електроенергия от интегрирания електромер в инвертора, освен, ако едно от устройствата е неизправно.
Когато имаш две измервателни устройства с клас на точност ±2%, разлика от 3% е в рамките на допустимостта. Ако имахме доходи от 3 000 ÷ 4 000 лева щяхме ли да се замисляме върху някакви 4 ÷ 5%?
venkap

Мнениеот Lupus » 09.03.2013 10:27

venkap написа:... Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.

Там "помпане" не може да се направи, но аз силно се съмнявам в тази цифра. Процеса на подмяна на индукционните електромери с електронни върви от поне 10г. Не ми се вярва за това време да са подменени само 30%. Къде е публикувана тази информация?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 09.03.2013 10:49

Lupus написа:
venkap написа:... Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.

Там "помпане" не може да се направи, но аз силно се съмнявам в тази цифра. Процеса на подмяна на индукционните електромери с електронни върви от поне 10г. Не ми се вярва за това време да са подменени само 30%. Къде е публикувана тази информация?

Преди 4 години спорихме що е това, статичен електромер, помниш ли? От две години цената на статичните електромери за НН, падна под 100 лева. Да си чул за инвестиции от по 50 000 000 лева, от страна на електроразпределителните дружества?
venkap

Мнениеот Lupus » 09.03.2013 11:49

Не съм следил инвестициите на ЕРП-тата, особено пък по пера. Но от това което виждам, мисля, че цифрата е обратна - останали са около 30% от старите електромери и те са по малките села. Не случайно масовите оплаквания от надути сметки дойдоха от големите градове.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот alabala963 » 09.03.2013 13:30

Щом "бай Мангал" краде ток, то значи е много лесна работа. Ами аз понеже съм прост (да не се бърка с изказването на ББ пред миньорите) ама не чак толкова, колкото са прости мангалите, не мога да се светна как и аз да открадна някой и друг киловат, ама не от комшията, а от ЕВН. Ако някой знае да ме светне, без обещания, че ще ми носи цигари и лимони :). Ако "НЕ", да не пише глупости по форума.
На "бай Мангал" му отчитат тока по същия начин както и на мен (даже и по-модерно, чрез дистанционно отчитане). Най-голямата инвестиция на ЕВН беше именно в циганската махала за подмяна на ел. захранването и отчитането. Не съм привърженик на апартейда, но и хич не ги долюбвам циганите, но не може да се оправдаваме винаги с тях и да не се замисляме за истинската същност на нещата.
А за отчитането в м. декември те просто са направили "изравняване", да не се бърка с напомпване, на сметките, защото е края на отчетния период и трябва да си публикуват отчетите.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Lupus » 09.03.2013 13:48

alabala963 написа:.... за истинската същност на нещата.
А за отчитането в м. декември те просто са направили "изравняване", да не се бърка с напомпване, на сметките, защото е края на отчетния период и трябва да си публикуват отчетите.

В какво се състои "изравняването" при задължително ежемесечно отчитане? На показанията на електромерите спрямо реалното потребление, измерено на по-високото ниво ли?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 09.03.2013 19:34

venkap написа:
lz1wvm написа:venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...

lz1wvm, това са законите на физиката. Не може изнесения електромер, да отчита повече електроенергия от интегрирания електромер в инвертора, освен, ако едно от устройствата е неизправно.
Когато имаш две измервателни устройства с клас на точност ±2%, разлика от 3% е в рамките на допустимостта. Ако имахме доходи от 3 000 ÷ 4 000 лева щяхме ли да се замисляме върху някакви 4 ÷ 5%?

Забравих да споделя,че преди година ми смениха електомера(инвертора) на SMA.А разликите с електромера на ЕРП-то са същите.За мен това не са физични закони.Загубите в кабела ми са под 0,1 процент.Знам също и че за разлики под 1 процент,не мога да споря с енергото.Но въпроса ми беше друг,защо единия отчита по-млко,а този за консумацията по-вече.Аз съм сигурен че грешката е в електромерите,и това е физична величина(която се контролира софтуерно).Но тази разлика е в рамките на допустимото от законодателна гледна точка.Така че споделям само мнение и практика.
99%RX........1%TX
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ