Miro написа:
Идеята е да няма кой да те спре. Защо за фотоволтаични инсталации да трябва да съгласуваш с РИОС, РИОКОЗ и арменския поп? Освен за да се плащат такси... След като аз съм в защитена зона по Натура и имам становище, че инвестиционното ми намерение не пречи на птиците и всякакви други гадинки, защо да трябва Иван, Гошо, Пешо и Тошо да съгласуват и те... Нали идеята е да изчистим процедурата така, щото инвестициите във ВЕИ да са приоритет и да се случват...
Ако процедурата е облекчена и не се налагат хиляди съгласувки.... Ако дори не се налага промяна на статута на земята, в случай че фотоволтаичната инсталация не заема повече от еди-колко-си процента от площта на имота.... и т.н. Тогава за какви проблеми и отлагания ще става дума. А комшиите какво биха могли да ти оспорят? Ако си спазил отстоянията за какво биха могли да се заядат? Нито ще ги засенча, нито ще замърсявам...Не може да заведат дело щото не им харесва цвета на модулите...
Ето това вече е друга бира - да се облекчи процедурата. Според мен достатъчни са становище от ЕРП-то и от РИОСВ за да започне строителството на каквато и да е ВЕИ, защото щом е ВЕИ, значи е екологично чисто и всички останали съгласувания са не само излишни, но и вредни за инвеститорите. Явно някой "капацитет" ги е измислил за да ни е гадно на нас (днес получих по пощата необходимия ми документ от Басейнова дирекция - Пловдив). Аз лично работя по въпроса за ВЕИ от 2004 година и в момента съм някъде по средата на пътя, но аз явно съм карък, защото не ми се размина нищо от това което можеше да ме забави. В момента очаквам призовка за трето поред дело в административен съд (първите две ги спечелих). Вървя напред, но много бавно, защото процедурите са ужасни. Не зная дали съм прост, но съм безкрайно упорит и няма да се откажа от идеята си, докато тя не стане факт.
Ето моите предложения по темата:
1. Да не се изисква смяна на предназначението на земята.
2. Да се съкратят драстично изискуемите документи (само до необходимия санитарен минимум)
3. Да не се иска съгласието на съседите по парцел
4. Да се определи максимум едномесечен срок за присъединяване на ВЕИ към мрежата на съответното ЕРП
5. Да се налагат строги санкции на ЕРП-тата, които умишлено забавят присъединяването на ВЕИ към мрежата си
Колеги, това е на "прима виста" от мен. Продължавам да мисля и си запазвам правото за нови предложения.