Резервиране на мощност

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

По какъв начин инвеститорът трябва да резервира капацитет в електропреносната мрежа?

Банкова гаранция (блокиране на определена сума или ипотека)
4
29%
Такса за резервиране на мощност (отделна от таксата за присъединяване)
3
21%
Авансово плащане на част или пълната сума от таксата за присъединяване
7
50%

Общо гласове : 14

Мнениеот venkap » 16.09.2009 21:03

powerdistributor написа:ЕРП-та са търговски дружества, т.е. не са благотворителни организации и работят за печалба. Вие как бихте реагирали ако купувате скъпо и продавате евтино? Къде е фонда който трябваше да ни компенсира?

Как се оправят Вашите колеги в Германия, Испания, Гърция, Хърватска, Македония, Русия, САЩ и Япония?

powerdistributor написа:И ако в региона където е изградена PV системата и вече присъединена, примерно на около нея няма голяма консумация и трябва да се пренася на километри - никой не споменава загубите - как част от енергията отива за глобалното затопляне. :roll:

Прегледай внимателно форума. Има десетина теми, в които се коментира този проблем.
venkap

Мнениеот powerdistributor » 16.09.2009 21:32

lz1wvm написа:
как част от енергията отива за глобалното затопляне.

Защо винаги пишеш общи приказки.Тези загуби е относително дали са към вас или към производителя. :idea:
Така,че остава въпроса за разстоянието от ел.мрежата. :?:

Как е относително като има мерене на границата на собственост и после енергията се пренася на по-дълги разстояния по мрежа средно напрежение. Когато системата е в някакво забито село и най-близката консумация е на 30 км какво правим? :?:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 16.09.2009 21:51

Когато системата е в някакво забито село и най-близката консумация е на 30 км какво правим?

Предполагам,че в това забито село трафа е 100 киловата.Така че ако мощността на производителя е по голяма...сигурно ще се предпише траф за присъединяване на СрН.А далекопровода има доста по голям капацитет.Нали не мислиш,че въпроса беше за 5мегаватова ФЕЦ :lol: .Така,че дай по конкретен отговор. :idea:
lz1wvm

Мнениеот powerdistributor » 16.09.2009 21:58

Предписваме реконструкция на ТП и подмяна на машината с 1000 kVA, примерно, а линията има капацитет 10 MW.
powerdistributor

Мнениеот ferdy » 16.09.2009 22:08

Ще помоля powerdistributor да напусне темата, тъй като тя не го засяга. Темата е създадена с цел, а на който му се пишат глупости сам да си оправя проблемите. Благодаря предварително.
ferdy

Мнениеот powerdistributor » 16.09.2009 22:18

Ok, разбрах, но Трайчо и бат Ачо в най-скоро време ще ви обърнат внимание. Успехи, а аз си оставям възможността да коментирам темата за присъединяване към мрежата на ЕРП. :roll:
powerdistributor

Мнениеот Tokio » 17.09.2009 03:00

Miro написа:
Идеята е да няма кой да те спре. Защо за фотоволтаични инсталации да трябва да съгласуваш с РИОС, РИОКОЗ и арменския поп? Освен за да се плащат такси... След като аз съм в защитена зона по Натура и имам становище, че инвестиционното ми намерение не пречи на птиците и всякакви други гадинки, защо да трябва Иван, Гошо, Пешо и Тошо да съгласуват и те... Нали идеята е да изчистим процедурата така, щото инвестициите във ВЕИ да са приоритет и да се случват...

Ако процедурата е облекчена и не се налагат хиляди съгласувки.... Ако дори не се налага промяна на статута на земята, в случай че фотоволтаичната инсталация не заема повече от еди-колко-си процента от площта на имота.... и т.н. Тогава за какви проблеми и отлагания ще става дума. А комшиите какво биха могли да ти оспорят? Ако си спазил отстоянията за какво биха могли да се заядат? Нито ще ги засенча, нито ще замърсявам...Не може да заведат дело щото не им харесва цвета на модулите...

Ето това вече е друга бира - да се облекчи процедурата. Според мен достатъчни са становище от ЕРП-то и от РИОСВ за да започне строителството на каквато и да е ВЕИ, защото щом е ВЕИ, значи е екологично чисто и всички останали съгласувания са не само излишни, но и вредни за инвеститорите. Явно някой "капацитет" ги е измислил за да ни е гадно на нас (днес получих по пощата необходимия ми документ от Басейнова дирекция - Пловдив). Аз лично работя по въпроса за ВЕИ от 2004 година и в момента съм някъде по средата на пътя, но аз явно съм карък, защото не ми се размина нищо от това което можеше да ме забави. В момента очаквам призовка за трето поред дело в административен съд (първите две ги спечелих). Вървя напред, но много бавно, защото процедурите са ужасни. Не зная дали съм прост, но съм безкрайно упорит и няма да се откажа от идеята си, докато тя не стане факт.
Ето моите предложения по темата:
1. Да не се изисква смяна на предназначението на земята.
2. Да се съкратят драстично изискуемите документи (само до необходимия санитарен минимум)
3. Да не се иска съгласието на съседите по парцел
4. Да се определи максимум едномесечен срок за присъединяване на ВЕИ към мрежата на съответното ЕРП
5. Да се налагат строги санкции на ЕРП-тата, които умишлено забавят присъединяването на ВЕИ към мрежата си
Колеги, това е на "прима виста" от мен. Продължавам да мисля и си запазвам правото за нови предложения.
Tokio

Предишна

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ