Незаконното спиране на ВЕИ централи

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Незаконното спиране на ВЕИ централи

Мнениеот ivanli » 26.04.2013 10:28

energy11 написа:Ами проблема е че тук сме разделени и не гледаме генерално на сериозността на случая - от една страна доста хора не си ограничават мощностите, за което са си ОК (засега). Другите които ограничават си казват, че уж е временно, че чакахме АЕЦ да намалят или гърците да си пуснат климатиците.

Защото сериозността на случая засега върви като такса достъп - пак е 40%, но е ден за ден - утре я има, я няма. И затова сме на хала кучето си лае, керванът си върви.

Мисля, че трябва да се обединим срещу новата такса достъп. Можем да организираме среща примерно, да разискваме проблема и евентуалните ходове, за препоръчване с юрист, на който да платим хонорар примерно. Аз все още не мога да получа конкретна информация от юрист по случая, въпреки, че съм питал официално.

Дано да греша, но:
Докато една (или повече, но една основна) СИЛНА браншова организация не осъществява постоянен комбиниран (юридически и фактически) натиск върху всички овластени фактори в изкривената ни държава, сме обречени на "ужасен край" (пак цитирам любимия ми сардонично изживяващ се "power distributor").
Разбира се, координирано - действия ще се осъществяват и от отделните производители. Има предостатъчно функционираща законова база, само в рамките на която е възможно да се предприемат ефективни мерки.
И задължително - максимален акцент на действията в Европейската комисия.
Много бих искал някой да ме опровергае, че няма друга власт, в ЕС, че и отвъд, дори помислила си първо да открадне 40 %, а след това още колкото си пожелае (някой да знае колко?).
Промяна на условията за бизнес на действащи инвестиции, не на нови!
ivanli

Мнениеот powerdistributor » 27.04.2013 08:58

[quote="Bobby"]Освен това печелите, че същите тези хора ви проправят пътя към бъдещето на енергетиката.[/quote

Не ме разсмивай, как по-точно става това в електроразпределението, може би с цифровизация? :lol:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот nasodj » 29.04.2013 09:41

Много е прав Bobby, че бъдещето на енергетиката е в децентрализираното производство на енергията. И това се опитва да го обясни на powerdistributor, чиито колеги от ЕВН вече 2-ра година ме убеждават, че е нормално да има напрежение от 270-280V, защото това е така по селата. Колеги законите и правилата за всички, не само за нас ВЕИ производителите, но и ЕРП първо да си оправят мрежата и после да искат.
nasodj

Мнениеот Bobby » 29.04.2013 10:10

powerdistributor написа:
Bobby написа:Освен това печелите, че същите тези хора ви проправят пътя към бъдещето на енергетиката.[/quote

Не ме разсмивай, как по-точно става това в електроразпределението, може би с цифровизация? :lol:

Ти ме разсмиваш :) цифров ток ли? или досега да е бил аналогов? Технологиите се менят, и преди 100 години хората са били против автомобилите, както сега такива като теб са против ВЕИ. Но хубавото е, че напредничавите хора досега са побеждавали назадничавите. България, разбира се, се очертава да е изключение от световното правило. Хубавото е, че в много области българите водят иновациите, лошото е, че процентът на тези хора е много малък.
Bobby

Мнениеот Joro762 » 29.04.2013 22:08

Bobby написа:
powerdistributor написа:
Bobby написа:Освен това печелите, че същите тези хора ви проправят пътя към бъдещето на енергетиката.[/quote

Ти ме разсмиваш :) цифров ток ли? или досега да е бил аналогов? Технологиите се менят, и преди 100 години хората са били против автомобилите, както сега такива като теб са против ВЕИ. Но хубавото е, че напредничавите хора досега са побеждавали назадничавите. България, разбира се, се очертава да е изключение от световното правило. Хубавото е, че в много области българите водят иновациите, лошото е, че процентът на тези хора е много малък.

Абе колеги оставете го "Палъра" той е наше момче "Нашето бръмбарче" не виждате ли , че е зелено човече по душа та сте го заяли.Колега вместо да те черпят по едно що те хапят всякаш от теб зависи нещо! :)
Joro762

Мнениеот Bobby » 30.04.2013 16:10

http://www.dker.bg/NPDOCS/ou_13.pdf

ДКЕВР са приели общи условия, които легитимират ограничаването на мощността на ВЕИ централите. Може би вече трябва да говорим по-конкретно за фотоволтаичните, защото вятърните през деня работят по-слабо, а централите от биомаса не ги пипат. ВЕЦ пък са съвсем на други принципи...

С тези общи условия се легитимира и таксата за достъп, като освен това се вкарват изисквания за банкови гаранции ... определено искат да "освободят" България от ВЕИ централи.
Bobby

Мнениеот Joro762 » 30.04.2013 19:50

Bobby написа:http://www.dker.bg/NPDOCS/ou_13.pdf

ДКЕВР са приели общи условия, които легитимират ограничаването на мощността на ВЕИ централите. Може би вече трябва да говорим по-конкретно за фотоволтаичните, защото вятърните през деня работят по-слабо, а централите от биомаса не ги пипат. ВЕЦ пък са съвсем на други принципи...

С тези общи условия се легитимира и таксата за достъп, като освен това се вкарват изисквания за банкови гаранции ... определено искат да "освободят" България от ВЕИ централи.
Дааа ;трябва да не се бавиме и пак да ставаме клиенти на ВАС мисля :D
Joro762

Мнениеот Mateev » 30.04.2013 22:33

Да......
И забележете - никакви облекчения за централите до 30 kWp. Това означава, че и те ще дават прогнозни графици и ще плащат небаланси, ако случайно не познаят от днес за след 3 дни ще има ли слънце или не.

До вчера използвах думата ОЛИГОФЕРНИ, когато ставаше въпрос за властимащите в енергетиката. От днес нататък вече не знам с каква думичка да ги наричам, защото в Българския език няма достатъчно обидна дума, с която която да изразя моето отношение към тях.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ivo4007 » 30.04.2013 22:51

От кога влиза в сила?
ivo4007

Мнениеот forum » 01.05.2013 00:25

Тези условия са за електропреносната мрежа, а централите до 30кВ са закачени към електроразпределителната мрежа тъй че мисля че за сега сме пожалени от ДКЕВР.
forum

Мнениеот Vandal » 01.05.2013 07:18

Тези условия важат за централи присъединени на ВН за които отговаря ЕСО.
forum правилно е отбелязал че става въпрос за електропреносната а не за електроразпределителната мрежа.
За СН и НН все още няма но съм 100% сигурен че те няма да важат за централи до 30 kW/p.
Аватар
Vandal

Мнениеот Joro762 » 01.05.2013 09:17

Информацията ми е ;че точно прогнозите не по дни а по часове даже е измислено точно за малките големите са с "Теле тъбис" там прогнозира ЕРП и то както си иска .
Joro762

Мнениеот Vandal » 01.05.2013 11:17

Абе я ми обясни какво значи "Теле тъбис" и откъде го измука тоя термин в енергетиката.
Сещам се че имаше едно детско телетъбисите, ама не вярвам те да имат пръст в тая работа. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Joro762 » 01.05.2013 12:06

Точно от там е колега .Адската машинка която вижда всичко още като се зарадваш ,че кравичката ти е пуснала повечко за деня и оп в следващия миг си спрян а накрая на месеца пенсийката минимална :)
Последна промяна Joro762 на 01.05.2013 12:11, променена общо 1 път
Joro762

Мнениеот Lupus » 01.05.2013 12:10

Vandal написа:Абе я ми обясни какво значи "Теле тъбис" и откъде го измука тоя термин в енергетиката.
Сещам се че имаше едно детско телетъбисите, ама не вярвам те да имат пръст в тая работа. :)

Не питай, това е вуду магия! Поне в темата никой не ми обясни какво точно трябва да прави това животно. Но във всички случаи няма вграден изкуствен интелект с възможности за прогнозиране. :D
Май някой се опитва да продава "котка в чувал", при това доста скъпа.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ