Бунтът и ние

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Бунтът и ние

Мнениеот Cin gibi » 27.11.2013 23:15

Ами май няма да останат незасегнати. Играта е с лошо скроени правила от самия момент, в който са се намесили субсидиите.

Ама лакомо дупе гладно сере. :?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Joro762 » 28.11.2013 12:19

Колега гледам много си активен В кой район ти е централата?Евн ли те работи и теб?
Joro762

Мнениеот ferdy » 28.11.2013 16:54

Жорка, едва ли има централа.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 29.11.2013 12:24

ferdy написа:Жорка, едва ли има централа.

И на мен така ми се струва че е объркал форума с bgmama :D
Joro762

Мнениеот Cin gibi » 29.11.2013 13:46

Стана весело. Особено, с мамата :)
Иначе, ме работи Енерго-про. А за централата, разбира се, Ще имам. Споко. По-съм фен на ВЕИ от вас. И работя по въпроса. От порядъка на 50 000 kWh В МЕСЕЦ, смятам, да достигна от 3-тия месец насетне. Зиме-лете, НЗ. Сега се пече финансовата страна, т.к. тя ме спъва... все още.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Joro762 » 29.11.2013 14:05

Да не чакаш само 3тия либеразицьонен пакет щото няма да го дочакаш колега :D Ще дойдеш ли да викаме под прозореца на Стойнев?
Joro762

Мнениеот donpesho » 29.11.2013 20:50

Ясна работата , и през кои месец от годината смяташ да правиш 50 MW?
Аватар
donpesho

Мнениеот Cin gibi » 29.11.2013 22:02

Без разлика от месеците, donpesho. какво, точно, ти е ясно, не знам. Моята стратегия е производство на средството за производство, вместо на енергията, която после, аз да се чудя, как да продавам или да доставям на клиента, например. ТОВА правят и големите в бранша. защото, ГОЛЕМИТЕ - това са ... производителите на оборудване. Посочената от мен цифра е консервативна и се отнася до капацитета на произведеното оборудване за усвояване на достъпна енергия на етап старт на продажбите. Произвеждаш оборудване, което продаваш на крайния клиент. Енергията той сам си добива и сам си ползва но, ТОВА включва ТОЗИ МОДЕЛ.

Иначе, Joro762, не си падам по викането и под ничии прозорци няма да крещя. Едно, не съм от София. Второ, по това време имам други ангажименти, с много по-реално и сигурно измерение. И, Трето, действията, които постигат комплексен ефект /тоест, тези, които са ефективни, а не ефектни/ се правят тихо и спокойно, без крясъци и без драми на видно място. Питайте всеки заговорник, далавераджия, мошеник или просто, експерт по управление на ресурси.
Но, кой съм аз, акъли да давам? Някаква овца, в стадото. :roll:
Виждам от доста време, че нещата не вървят тук и предлагам /както и мога/ да споделям вижданията си. Нали уж за това са форумите? Естествено, има и "засегнати", които оревават орталъка. Да съм ги обрал?
Не. Опитал съм да им помогна, не желаят. Вместо това - рев как било трябвало /отново?/ да бъда баннат.
Не ме кефи идеята но, вече не се кахъря. Преживял съм го, не се умира. Гаранция.
Иначе, за подробностите, си има раздел лични съобщения. Нали сме големи, можем да си преценяваме кое как. Аз съм приел че, в случай на нарушения на закона и правилата на добрия тон, модераторът може и ще сподели с компетентните органи кой съм, какъв съм, как се стига до мен и т.н.
Поздрави на всички и знайте, няма начин да няма начин!
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот KD Solar » 30.11.2013 09:31

Колеги,
предлагам повсеместно изкл. за "Ремонт" и последващо вкл. на централите на всеки кръгъл час:
9.00 вкл.
10.00 изкл.
11.00 вкл.
12.00 изкл.
13.00 вкл.
14.00 изкл.
15.00 вкл.
16.00 изкл.

Следващата седмица го дават слънчево и студено и е подходящо за "ремонтите".
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот StupidBgInvestor » 30.11.2013 13:12

Във форума не, можах да намеря отговора на въпроса - Защо ни се случва всичко това? За да противодействаме трябва да знаем, кого настъпахме? В противен случай, само ще следваме събитията, а трябва да ги изпреварваме!Другите може би се отчитат някъде ? По- знаещите да ме светнат, нямам достатъчно инфо!
StupidBgInvestor

Мнениеот Cin gibi » 30.11.2013 13:13

- Идеята е симпатична и разбираема, всеки иска да се съобразяват с него.
Обаче, трябва да се обясни на гражданството, какво точно се цели с това: Да се застраши стабилността на ЕЕС или да се покаже, че производството на ФЕЦ не може да я разклати?
защото,
1. АКО УСПЕЕ да дестабилизира ЕЕС, тази крачка може да затвърди МНЕНИЕТО за заговор с/у потребителите.
2.Ако НЕ УСПЕЕ, ще потвърди другото мнение, че напразно се товари крайната цена.
Май наистина сме на път за световен прецедент, бунт на инвеститорите. :drunken:
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 30.11.2013 13:19

StupidBgInvestor написа:Във форума не, можах да намеря отговора на въпроса - Защо ни се случва всичко това? За да противодействаме трябва да знаем, кого настъпахме? В противен случай, само ще следваме събитията, а трябва да ги изпреварваме!Другите може би се отчитат някъде ? По- знаещите да ме светнат, нямам достатъчно инфо!

Най-големият проблем е, наистина, много ниският социален и материален статус на обикновения гражданин.
И партиите се възползват. За съвест, изобщо, забравяме: за тях, важното е да докопат за следващия мандат кокала и хвърлят примамка на рибоците, т.к. последните са много и наивни, ала, нали е равноправие, всеки има по един глас...
Освен това, поменът е с чужда пита, що да не си отчупят лъвския пай?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Joro762 » 30.11.2013 17:29

KD Solar написа:Колеги,
предлагам повсеместно изкл. за "Ремонт" и последващо вкл. на централите на всеки кръгъл час:
9.00 вкл.
10.00 изкл.
11.00 вкл.
12.00 изкл.
13.00 вкл.
14.00 изкл.
15.00 вкл.
16.00 изкл.

К,аси аз от отдавна съм в ,емонт вече 3 месец иначе щях да се включа идеята е доб,а :D
Joro762

Мнениеот ivanli » 30.11.2013 21:49

KD Solar написа:Колеги,
9.00 вкл.
10.00 изкл.
11.00 вкл.
12.00 изкл.
13.00 вкл.
14.00 изкл.
15.00 вкл.
16.00 изкл.

Ключовата дума е "повсеместно". А решението е да се обсъди и координира в рамките на асоциациите - БФА, БСА, БВЕА и др.
Дано да греша, но протестът в понеделник ще е просто морално удовлетворение, така да се каже.
Не, че днес стана нещо изненадващо, поне за мен, но след "консолидирането" на молекулно-въгленовите умници по темата в Боровец, остават два възможни, отново според мен, изхода:
1. Истински ефективен и МАСОВ протест според идеята на KD Solar; ние, а и политиците като бледа наша проекция, разбираме само от тояга, или поне нещо да ни "ръби" - иначе чуждите вопли не ни вълнуват; а и, ако ще се блажим от статуквото, не моо ни мръднат со кротце...
2. Сериозно проучване на близките казуси в Италия, Испания, Гърция и Чехия - прилика/ разлика, развитие, съдебни особености и действия, за да се изработи съгласувана и оптимизирана, отново на ниво асоциации, процедура за предприемане на всички необходими стъпки за защита на интересите. При ограниченията за оспорване на закони според конституцията ни, сигурно е перспективно да се заложи на международни арбитражи (доколкото знам, в Чехия се случва нещо подобно).
ivanli

Мнениеот ferdy » 01.12.2013 23:43

StupidBgInvestor написа:Във форума не, можах да намеря отговора на въпроса - Защо ни се случва всичко това? За да противодействаме трябва да знаем, кого настъпахме? В противен случай, само ще следваме събитията, а трябва да ги изпреварваме!Другите може би се отчитат някъде ? По- знаещите да ме светнат, нямам достатъчно инфо!

В момента проблем е това, че синът на Бисеров участва във фирма, която има централи. Друг проблем е, че нямаме икономически министър, а социален (първия път като чух това не се замислих, но сега съм абсолютно съгласна с колегата, който го каза). Трети проблем е, че министъра е изключително слаб, няма понятие нито от енергетика, нито от икономика и не може да оцени ефекта от мярката. Заради тези 160 млн., които ще са "буфер" в бюджета, докато се мотат из ЕРП-тата????? и НЕК??? ще изгоним и последните мераклии да инвестират у нас. Друг ефект: убедена съм, че много от инвеститорите към момента са много склонни да продават централите си и да излизат от тази инвестиция. Е, сигурно ще се намери някой самарянин, който да им направи "добро". Тук искам да кажа нещо, в което съм убедена: НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ, КОЛЕГИ! Все някога ще имаме нормално правителство, нормален парламент и нормален икономически министър, който ще проумее разликата между малките централи и мегаватовите, между българския инвеститор и фондовете. Позицията на БСА е защитима лесно, стига да има кой да я проумее, а ние няма да спрем да я повтаряме.

За да противодействаме трябва да сме единни, организирани, да имаме идеи и да работим непрекъснато за подобряване на условията, при които работим. Е, това не се случва. Има асоциации, някои от тях работят доста явно, други не чак толкова, но има поне 4 асоциации, които не са спрели. Някои с финансиране, други на доброволни начала, трети на мускули от стара слава. Истина е, че когато има проблеми всеки търси асоциациите, а когато всичко отшуми никой не се сеща за подобни организации. Утре има протест, обявен е доста оптимистично за над хиляда души, но ако утре има над 150 души ще се изненадам сериозно. Само от моя страна ще има около 15 души извън ВЕИ сектора, които ще дойдат за подкрепа, тъй като осъзнават ясно факта, че днес е нашия сектор, утре ще е някой друг. От ВЕИ бранша няма да ви казвам на колко от неактивните звъннах за присъствие. Накрая ще са си едни и същи активни: пловдивската група, старозагорската, софийската и малко представители от други градове.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ